Ce trebuie să faci și mai ales – să nu faci – daca ești atacat de câini

În lumina tragediei care s-a întâmplat cu acea femeie atacată de câini îmi permit să vă dau câteva sfaturi : când observați haite de câini chiar dacă nu sunt agresivi anunţaţi organele competente în scris (altfel vorba volant)

  • Nu treceţi prin acele zone singuri ,pe întuneric sau în alergare.Câinii sunt vânători așa că vor urmări pe oricine aleargă .
  • Sa aveți în buzunare niște bucatele de carne și le puteți arunca ( de multe ori câinii atacă de foame) Vă deplasaţi cu faţa spre ei și nu faceți mișcări bruște sau care i-ar putea întărâta. Sunt semne care arată un atac iminent.Câinii se strâng în grupuri și liderii încep atacul.
  • Nu vă lăsați spatele descoperit întrucât ataca părțile vulnerabile și ne păzite Stați cu spatele la un zid sau folosiţi-vă de teren ca să dobândiți un avantaj . Vă urcați pe ceva înalt sau treceţi după un gard .Dacă se declanșează atacul e bine să aveți la dvs o praștie ( pe care e bine să ştiţi să o folosiți ) ochiți liderii de haită sau exemplarele cele mai agresive.Scheunatul lor de durere îi gonește pe cei din haita .Dacă nu aveți praștie căutați un băț cât mai lung sau daţi-vă jos haina și o rotiți .în cel mai rău caz vor prinde de haină și dvs câştigaţi timp său teren.
  • Altă armă eficientă este sprayul cu piper sau capsaicina care este iritant ( trebuie să ştiţi să-l folosiţi verificând direcția vântului obligatoriu) Dacă nu aveţi spray puteți purta câteva petarde care fac zgomot și fum .
  • În tot acest timp strigați după ajutor, dar nu fugiți și nu le întoarceţi spatele.

Să dea Dumnezeu să nu aveţi nevoie de aceste sfaturi ! Ps : Acele aparate cu ultrasunete nu sunt eficiente și îi pot întărâta Uneori zgomotul aparatului cu electroșocuri îi sperie, sau simplu – aplecare și simulare de aruncare a unei pietre spre ei pune pe fugă de cele mai multe ori câinii vagabonzi.

A consemnat Valeriu Biște – specialist în dresajul canin.

.

Comentarii

comentarii