Ce trebuie să știm despre vinuri

Prof. univ. dr. Dan Boboc, decan, Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului, președinte executiv al Asociației Degustătorilor Autorizați din România-ADAR, face câteva recomandări, care ne ajută să obținem armonia între felurile de mâncare și vinuri, bine venite mai ales acum, în perioada sărbătorilor pascale.

Specialistul spune că orice preparat culinar poate conţine unul sau mai multe din cele cinci elemente de bază ale gustului: dulce, acru, sărat, amar şi umami (un al cincilea element component al gustului, descoperit de japonezi la începutul secolului, care desemnează capacitatea proteinică a unei mâncări). Aceste nuanţe îşi pun amprenta şi asupra gustului vinurilor.

Iată și recomandările prof. dr. Boboc:

”Vinul rose se pot asocia oricărei compoziţii gastronomice.

Vinurile spumante se poate servi la o masă de la început până la sfârşit.

Vinurile roșii se servesc la temperatura camerei, iar atunci când sunt păstrate în pivniţe se aduc la temperatura de servire cu câteva ore înainte de masă. Vinurile roşii speciale se prezintă până la 22°C.

Vinurile albe se servesc întotdeauna reci. Cu cât vinul este mai vechi, mai dulce, mai licoros ori mai spumant, cu atât se serveşte mai rece.

Vinurile noi se servesc înaintea celor vechi.

Vinul sec se serveşte înaintea celui demisec şi dulce.

Vinul roșu se serveşte după vinul alb sec şi demisec.

Vinurile vechi se recomandă iarna, îndeosebi cele roşii”.

Sursa: http://miscareaderezistenta.ro/sanatate/28634-recomand%C4%83ri-vinuri-prof-dan-boboc

Comentarii

comentarii