Cea de a 54 editie a Festivalului International Hercules s-a încheiat duminică – VIDEO cu ultimele trei seri

Ediția a 54 a a Festivalului Internațional de Folclor Herculaes 2024  s-a încheiat duminica trecută. Festivalul Internaţional de Folclor „Hercules” din Băile Herculane este organizat de Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş – Severin în parteneriat cu autorităţile din Băile Herculane.

În ultima seară a spectacolului, pe o căldură de cod portocaliu, s-a încheiat o poveste care a început în urmă cu peste 50 de ani în teatrul de vară a orașului stațiune Băile Herculane.

În teatrul de vară de la poalele Domogledului așezat într-un amfiteatru natural în ruptura muntelui, s-a născut un festival care s-a dorit a fi o emblemă a Băilor Herculane, iar vechimea lui o dovedește din plin că acest lucru a reușit din plin.

An la an, acesta a devenit tot mai important. În zilele de spectacol, pe treptele amfiteatrului s-au adunat mii de oameni de peste tot și trupe și ansambluri de toate felurile, din țară și străinătate.

Dacă în fiecare an Festivalul începea cu o paradă a portului popular ce pornea din zona blocurilor, peste pod și până la amfiteatru, în a cest an, din cauza temperaturilor caniculare, s-a renunțat la paradă.

În fiecare zi a festivalului, pe scena Teatrului de Vară din Parcul Vicol, ansamblurile folclorice de cântece şi dansuri au prezentat programe artistice ce propune fiecărui spectator, fiecărui turist să descopere istoria, obiceiurile şi tradiţiile unui popor.

În acest an, în fața turiștilor spectatori din toată țara, au evoluat ansambluri din România, ansambluri ale minorităților naționale, dar și ansambluri din Ucraina, Columbia, Mexic și Serbia.

Pentru al doilea an, pe străzile orașului și în fața spectatorilor a evoluat Fanfara Forțelor Navale Române din Constanța.

Pe lângă cele 5 zile ale festivalului, în calendarul manifestării a fost adăugată și sărbătorirea Ansamblului Semenicul care ajuns la 55 de ani de existență.

,,Fără îndoială Ansamblul Semenicul a fost cel mai mare ambasador pe care l-a avut cultura cărășană înainte de 1989, dar și după, pentru că acest ansamblu a făcut „fală” acestui județ” a spus Dan Mirea într-o conferință de presă susținută cu câteva zile de debutul Festivalului.

Festivalul a fost coordonat de Dan Mirea – directorul Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş – Severin în parteneriat cu autorităţile din Băile Herculane. Întreg festivalul a însemnat punerea în mișcare a câtorva sute de persoane – artiști și personal tehnic iar la finalul manifestării se poate spune că și această ediție a fost un succes.

Comentarii

comentarii