Cea de-a V-a ediție a Simpozionului Național ”Herculane – arcade în timp” iunie 2022 VIDEO

În perioada 16-17 iunie 2022, Primăria Băile Herculane, Cenaclul Domogled, împreună cu Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România (ALZIAR), cu sprijinul Direcției Județene pentru Cultură Caraș – Severin, a organizat la Hotelul ARTEMIS din Băile Herculane, cea de-a V-a ediție a Simpozionului Național ”Herculane – arcade în timp”.

Dedicat evocării evenimentelor importante care au avut loc de-a lungul istoriei bimilenare a stațiunii de pe Valea Cernei, simpozionul, inițiat în iunie 2017,se constituie într-o manifestare anuală complexă în cadrul căreia se desfășoară mai multe activități structurate pe secțiuni.

Ediția jubiliară din acest an a simpozionului a fost onorată de oaspeți de seamă din țară și de peste hotare.

În cadrul secțiunii Cultură și istorie la Băile Herculane, au participat invitați speciali: prof. univ. dr. Sabin Pautza, compozitor și dirijor de renume mondial, Erwin Josef Țigla, editor, bibliotecar, publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din România, ambii Cetățeni de onoare ai municipiului Reșița și ai jud. Caraș – Severin și, o plăcută surpriză, după 5 ani de la acordarea postmortem a titlului de Cetățean de onoare al orașului Băile Herculane, bunicului său, compozitorul și dirijorul vienez Jakob Pazeller, iată că a fost prezent la Herculane, dirijorul și pianistul Friedrich Pazeller din Baden Baden, Germania, nepotul lui Jakob Pazeller.

Cu ocazia comemorării a 65 ani de la trecerea la cele veșnice a lui Jakob Pazeller (1869 – 1957), autorul nemuritorului vals ”Souvenir de Herkulesbad”, compus la Băile Herculane în anul 1903, dl. Friedrich Pazeller, a primit, în cadrul unui moment festiv, titlul de Cetățean de onoare al orașului Băile Herculane, acordat postmortem de Consiliul Local Băile Herculane, bunicului său.

În cadrul aceleiași festivități, valsul Souvenir de Herkulesbad  a fost declarat ca Imn internațional al stațiunii Băile Herculane, o propunere mai veche a d-lui ing. Dorin Bălteanu, Vicepreședintele Cenaclului Domogled consemnată în anul 2017 în vol. al treilea al cărții ”Herculane – arc peste timp”.

Secțiunea de comunicări științifice a simpozionului a evocat evenimente importante din istoria stațiunii Băile Herculane prin prelegeri științifice:

– Centenarul trecerii la cele veșnice a gen. Nicolae Cena (1922  – 2022), primul primar și director al stațiunii Băile Herculane sub administrație românească

-135 de ani de la sejurul de șase săptămâni al împărătesei Elisabeta la Băile Herculane (1887 – 2022).

-150 de ani de la cea de-a XVI -a Întrunire itinerantă a medicilor și naturaliștilor din Imperiu austro – ungar, 16 – 21 sept. 1872

-150 de ani de la apariția primei monografii a stațiunii Băile Herculane în limba română (1872 – 2022). Autor: medicul balneolog Alexandru Popovici

– 170 de ani de la vizita împăratului Franz Iosef la Băile Herculane (1852 – 2022).

     Conform formatului consacrat, în cadrul simpozionului s-au desfășurat mai multe activități organizate pe secțiuni:

  • ”Secvențe artistice”program de muzică clasică, momente poetice, la care își dau concursul invitați din Timișoara și Reșița, moderator dr. ist. Dana Antoaneta Bălănescu.
  • Sesiunea de comunicări științifice moderată de dr. ist. Dacian Rancu, Managerul Muzeului Județean de Etnografie și de Graniță Caransebeș.
  •       Secțiunea a doua a simpozionului va prezenta în partea a doua, sesiunea de comunicări pe teme de turism cultural ”Turism și cultură la Băile Herculane” în cadrul căreia se va lansa oficial rută cultural turistică Pe urmele împăratesei Elisabeta (Sisi)”, proiect realizat de dl. ing. Dorin Bălteanu. Autorul este la cea de-a doua rută cultural turistică recunoscută oficial de Serviciul Relații Internaționale și Afaceri Europene în Domeniul Turismului din cadrul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, primul proiect de rută cultural turistică, intitulată ”Pe urmele lui Hercules” fiind lansată în 2021, la edița precedentă a Simpozionului Național ”Herculane – arcade în timp”.

În cadrul secțiunii ”Herculane – viziuni arhitecturale” se s-au prezenta proiectele de arhitectură privind reabilitarea unor obiective de patrimoniu din Băile Herculane, precum și alte proiecte importante pentru dezvoltarea stațiunii aflate în curs de derulare.

Activitățile dedicate evenimentului au continuat vineri, cu un tur ghidat al Centrului Imperial Istoric, dezvelirea plăcii comemorative Jakob Pazeller, inaugurarea Aleii Jakob Pazeller din Parcul Central, precum și a panoului informativ cu traducerile plăcii dedicate Celei de-a XVI-a întruniri a medicilor și naturaliștilor din Imperiul austro -ungar din 1872.

Au participat invitați din mediul academic, profesori universitari, oameni de cultură, arhitecți, reprezentanți ai direcțiilor de cultură din țară.

Comentarii

comentarii