Cel mai frumos curs de apa din Romania ucis de gunoaie! Râul Nera, sufocat de autoritati VIDEO EXCLUSIV

Garda de Mediu, Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului ce face? Doarme pe bani publici? De asta știați? Scoateți fu0ncționarii plătiți pe bani mulți din birouri și terceți la treabă! Iată o crimă ecologică în Valea Almăjului. Noi vă oferim TOATE informațiile. Ce veți face? Turismul local primește o grea și fatală lovitură. Tone de gunoi acoperă malurile râului și terenurile agricole de pe marginea Nerei. Deși sunt prevăzute sancțiuni drastice pentru depozitare ilegală a deșeurilor pe malul râurilor, acestea nu sperie pe nimeni, nici chiar pe reprezentanți Primărie comunei Lăpuşnicu Mare.

Imaginile sunt terifiante. Cel mai frumos curs de apă din Banat, arată ca în cele mai urâte filme de groază. Malul arată ca un depozit de gunoaie menajere. În asta au transformat autoritățile locale malurile râul Nera, râu care izvorăște curat din Munții Semenic. Fenomenul este mai vizibil primăvara când tone de gunoaie ajung până la Dunăre, dar pentru că lipsește zăpada, deșeurile sunt mai la vedere și în această perioadă a anului. Deși priveliștea este dezgustătoare, mulți localnici și chiar o parte din aleșii locali, nu par deranjați de tonele de gunoi, de materialul plastic și textil care invadează malurile și terenurile agricole de pe raza teritorială a comunei Lăpuşnicu Mare și mai în jos spre Cheile Nerei.

Cu toate că sunt mai multe proiecte în țară în care s-a finalizat implementarea Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor, malurile râului Nera arată cât de mare este dezinteresul eșecul autorităților locale, județene și al celor ce ar trebui să se ocupe de protecția mediului. De colectare selectivă nu poate fi vorba, iar deșeurile colectate din localitățile Lăpuşnicu Mare și Moceriș de mașina de gunoi a primăriei, deșeuri care ar trebui să intre în procesul de reciclare, se înmulțesc pe malurile râului și migrează în aval spre Dunăre cu fiecare creștere a debitului.

Localnicii spun că gunoaiele menajere colectate din ambele localități – Lăpușnic și Moceriș, sunt strânse din sate de mașina de colectare a primăriei, dar în loc să ajungă într-un deponeu ecologic, acestea sunt aruncate pe terenurile agricole din preajma râului Nera. Apoi li se dau foc pentru a se acoperi urmele. Dar, să nu uităm că în preșul gunoiului pe care ontribuabilul îl plătește, este inclus transportul acestuia la deponeul ecologic de la Turnu Severin.
În opinia celor ce săvârșesc această mârșăvie, operațiunea este bine pusă la punct. Prin incendierea gunoaielor, nu se lasă urme care ar putea să fie folosite ca probe de către cei de la Garda de Mediu sau Apele Române. Numai că oamenii nu sunt chiar așa de ignoranți și unii pun mâna pe telefoane sau pe camerele de filmat și…..hoția este dată în vileag.

Situația trenează de ceva vreme, adică de ani buni. Deşi au fost întrebați de către pescarii amatori dacă primăria Lăpuşnicu Mare duce gunoiul pe lângă Nera, reprezentanți primărie nu recunosc acest lucru. Adică mai pe româneşte, “ nici usturoi nu au mâncat, nici gura nu le miroase”. Ba mai mult, funcționarii din prămăria Lăpușnicu Mare pretind, susțin că plătesc foarte mulți bani în fiecare lună ca să colecteze gunoiul din cele două sate și să-l ducă transporte la Drobeta Turnu Severin. Aşa cum ar fi legal şi cum fac – teoretic – toate administraţiile publice locale corecte din Valea Almăjului, însă în acest caz, probele de la fața locului și urmele de la cauciucul mașinii, dovedesc contrariul.

În acest caz, s-a ajuns la culmea penibilului. O atracție turistică, așa cum este Râul Nera, să fie folosită de către Primăria Lăpușnicu Mare și localnicii certați cu bunul simț, drept groapă de gunoi. Peisajul este groaznic: cursul apei și malurile sunt „ornate” cu tone flacoane, zdrențe și munți de gunoaie menajere arse.

Oameni buni, treziți-vă! Ne poluăm pădurile, ne poluăm aerul și apa, aruncăm gunoaiele menajere peste tot, fără să ne pese de consecințe. Grav este că zilnic mor mii de oameni pe Tera din cauza poluării și din cauza inconștienței. Și unde mai pui că oamnii plătesc bani buni pentru asta. Deșteaptă-te române și trăiește sănătos în aceste locuri mirifice!

Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii