Cele mai interesante lucruri despre cărțile de joc

Dacă ești un împătimit al jocului de cărți sau doar un amator ocazional, atunci cunoști cu siguranță importanța unui pachet de cărți. Dar câte lucruri știi de fapt despre cărțile de joc? Te-ai gândit vreodată la originea celebrului pachet de cărți? De ce conține un număr fix de carduri de joc? Vom răspunde la toate aceste întrebări pe parcursul acestui articol. Dacă jocurile de masă nu sunt pe placul tău, poți profita oricând de ofertele de casino rotiri gratuite fără depunere pentru a-ți încerca norocul la sloturi.

1. Există un motiv pentru care un pachet conține 52 de cărți 

Te-ai întrebat vreodată de ce există 52 de cărți într-un pachet? Ei bine, află că acesta nu a fost întotdeauna numărul de cărți. De-a lungul secolelor, pachetele de cărți de joc au fost alcătuite din 24, 36, 40, 48 și aproape orice combinație de numere.

Cu toate acestea, 52 a devenit cea mai populară și comună dimensiune a pachetului de cărți în majoritatea zonelor de pe glob. Cu toate acestea, nimeni nu poate spune cu certitudine care este motivul pentru aceast fapt.

Există multe teorii concurente, dar cea mai plauzibilă variantă sugerează faptul că influența colonialismului britanic și francez a jucat un rol uriaș, deoarece a permis răspândirea în întreaga lume a conceptului standard al pachetului francez de 52 de cărți.

2. Cărțile de joc simbolizează calendarul

O teorie interesantă despre motivul pentru care există 52 de cărți într-un pachet este că numărul acestora corespunde numărului de săptămâni dintr-un an.

Unii spun că cele două culori – roșu și negru – reflectă ziua și noaptea și că cele patru costume reprezintă cele patru anotimpuri.

Devine și mai ciudat atunci când observăm că există 13 cărți într-un costum care să corespundă numărului de cicluri lunare și 12 cărți de curte care reprezintă cele 12 luni ale anului.

Iar dacă adăugăm toate simbolurile într-un pachet de cărți vom observa că sunt…365. Facinant, nu-i așa?

3. Cazinourile din Las Vegas schimbă pachetele de cărți de mai multe ori pe zi

Te-ai întrebat vreodată cât timp sunt folosite pachetele de cărți în cazinouri înainte de a fi aruncate? În Las Vegas, cărțile sunt folosite până la 12 ore înainte de a fi aruncate sau vândute.

Cât de mult este utilizat un pachet de cărți de joc depinde de mulți factori, cum ar fi cât de ocupată este masa la care a fost folosit și dacă amestecarea se face manual sau cu ajutorul unei mașini.

De exemplu, într-o perioadă în care cazinoul este extrem de aglomerat, un pachet de cărți ar putea fi folosit doar o oră.

De ce?

Motivele pentru care cazinourile pun accent atât de mare pe schimbarea pachetelor de cărți nu ține de igienă sau de serviciile premium oferite, ci de posibilele semne distinctive pe care jucătorii le-ar putea face pe cărți astfel încât să-și mărească șansele de câștig.

4. Cel mai vechi pachet de cărți din lume se află la New York

Cel mai rar și presupus cel mai vechi pachet complet de cărți din lume este expus la Metropolitan Museum of Art din New York. Cartea de tarot pictată manual provine din Țările de Jos de la mijlocul secolului al XV-lea și se află într-o stare uimitoare.

Pachetul a fost vândut unui colecționar în anii 1970 pentru 2.800 de dolari, colecționar care a petrecut aproximativ cinci ani cercetând istoria acestui pachet înainte de a-l vinde la Met pentru 143.000 de dolari.

Pachete de cărți de joc vechi de secole pot și găsite și la instituții celebre, cum ar fi Universitatea Yale. Concurente pentru titlul de cele mai vechi și mai rare includ pachetul de cărți mameluc de la Muzeul Topkapi din Istanbul.

5. Cărțile de cazino necesită multă atenție din punct de vedere al securității

După cum am menționat mai devreme, orice imperfecțiune dintr-un pachet de cărți poate oferi un avantaj jucătorilor cu ochi de vultur. Acest lucru înseamnă că pachetele de cărți folosite în cazinouri sunt atent supravegheate din punct de vedere al securității.

Aceasta au de regulă simboluri și caractere mai mari, astfel încât orice element suspect să poată fi surprinsă de camerele de securitate. De asemenea, în momentul înlocuirii, noile cărți trebuie să fie semnate de către șefii de cazino și de dealeri.

Atunci când un pachet de cărți este în cele din urmă retras, fiecare carte trebuie luată în considerare înainte de a fi mărunțită sau vândută cu imperfecțiuni intenționate, astfel încât să nu-și poată găsi drumul înapoi la cazinou.

6. Cele mai faimoase cărți provin din SUA

Din nou, totul este o chestiune destul de subiectivă, dar este considerat că cele mai celebre pachete de cărți sunt marca Bicycle (SUA).

Acestea sunt considerate a fi cel mai faimos pachet de cărți din toate timpurile datorită istoriei lor, mai exact deoarece au fost utilizate pentru a ajuta prizonierii americani să scape în timpul celui de-al doilea război mondial.

Cărțile apar și în cultura populară când vine vorba de războiul din Vietnam, datorită unui mit care spune că soldații americani au folosit cărțile cu simbolul inimă neagră pentru a speria membrii superstițioși Viet Cong.

În zilele noastre este cel mai probabil să găsim aceste cărți la cazinouri și la spectacole de magie.

7. Primele pachete de cărți au fost inventate într-o locație surprinzătoare

Crezi că știi de unde au apărut pachetele de cărți? Posibil să nu ai nici măcar o idee vagă! Recunoaștem că și primele noastre presupuneri au fost greșite. Pachetele de cărți provin de fapt din China secolului al IX-lea. Sau cel puțin asta spun majoritatea cercetătorilor.

Credința obișnuită este că primele cărți de joc tipărite au provenit din China, sub forma unui pachet de domino de 32 de cărți tipărit pe hârtie, os și lemn.

Se crede că aceste cărți s-au răspândit încet în India, Persia și Egipt înainte de a ajunge în Europa, permițând tot felul de variante.

Concluzie

Așa cum am putut observa, există multe lucruri interesante referitoare la cărțile de joc. Istoria merge mult în trecut, iar poveștile despre diferitele întrebuințări ale pachetelor de cărți sunt mai mult decât interesante.

Comentarii

comentarii

One thought on “Cele mai interesante lucruri despre cărțile de joc

Comments are closed.