Cercul vicios al pensiilor pe card bancar – Cu sau fara factori poștali?! VIDEO

Ideea de a introduce plata pensiilor prin sistem de card bancar, este una păguboasa pentru pensionari. Oamenii vor avea banii pe card şi nu vor putea cumpăra nimic decât în condiţii foarte grele. În majoritatea comunelor şi satelor componente, nu există bancomate sau pos-uri la magazine.
De pildă, locuitorii din comună Goruia din Caras Severin, sunt nevoiţi să facă un drum de 60 de km dus – întors până la Reşita sau la Oraviţa. Acestea sunt cele mai apropiate oraşe în care se găsesc bancomate sau magazine unde plata se poate face cu cardul bancar.


Mulţi săteni au şi acum carduri bancare, dar se descuca foarte greu cu ele. Au fost obligaţi de APIA să şi le facă pentru a putea încasa subvenţiile pentru terenurile agricole. După data la care pensiile le sunt virate în conturi, majoritatea satenilor merg la Reşita sau la Oraviţa de unde scot toţi banii şi mai apoi, își fac cumpărăturile cu numerar.


Administraţia locală a făcut de mai mult timp demersuri la bănci pentru instalarea unor bancomate în centrele comunale, dar au fost refuzaţi pe motiv că nu sunt rentabile pentru unităţile bancare. La magazine, plata se face tot cu numerar. Unii comercianţi au avut pios-uri, dar au renunţat la ele fiindcă taxele percepute de bănci erau foarte mari şi li se impuneau un număr mare de tranzacţii.
Din păcate, nici varianta cu instalarea bancomatelor în sediile de poştă de către Poşta Română. În tot Banatul Montan, nu există nici un oficiu poştal în mediul rural. Poşta are angajaţi, dar nu are sedii. Deci, posta funcţionează acasă la poştaş.

Comentarii

comentarii