Cinci tineri din Soceni au resuscitat capra banateana VIDEO

Cinci tineri din Soceni au resuscitat capra banateana. De Anul Nou, românii fac urări pentru a avea noroc, bani şi a fi sănătoşi în următorul an, mergând din casă în casă, respectând datinile străbune. Sorcova, Pluguşorul, Capra sau umblatul cu Ursul sunt doar câteva dintre cele mai frumoase obiceiuri de Anul Nou, păstrate din moşi-strămoşi în România. Un asemenea obicei – şi vorbim aici de capra – a fost readus la viaţa de cinci tineri din Soceni în Banatul Montan. Obiceiul a existat în tot Banatul, numai că i se spunea Țurca. Totul este o mică scenetă de teatru popular ce se joacă de participanţi în curtea gospodarului. În afara caprei, din ceată mai fac parte ursul, vătaful, doctorul şi ţiganul.

 

 

Umblatul cu Capra ţine, de regulă, de la Crăciun până la după Anul Nou. Măştile care evocă la Vicleim personaje biblice sunt înlocuite aici de mască unui singur animal, al cărui nume variază de la o regiune la alta: cerb în Hunedoara, colind cu capra sau ţurca în Moldova şi Ardeal, boriţă (de la bour) în Transilvania de sud. În Muntenia şi Oltenia, capra este denumită „brezaia” (din cauza înfăţişării pestriţe a măştii), şi obiceiul se practică mai ales de Anul Nou. Din Banat, acest obicei lipsește de peste 40 de ani. În zona Banatului Montan se umblă doar cu ,,steaua, Viflaimul în zona Rusca Montana, plugul și buhaiul” în zona Soceni – Târnova – Zorlent. Au mai apărut ,,capre de import” aduse de cetele de colindători de prin Moldova şi Ardeal, dar acestea îşi fac veacul doar pe la Reşita şi Caransebeș.

 

Capra se face dintr-un lemn scurt, cioplit în formă de cap de capră, care se înveleşte cu hârtie roşie, peste care se pune o altă hârtie, neagră, mărunt tăiată şi încreţită, sau se lipeşte o piele subţire cu păr pe ea. Așa au procedat 5 tineri din Soceni, 3 fete și doi băieţi care au întrebat bătrânii, au citit pe internet şi au reînviat un obicei ce se credea că a murit în Banatul Montan. Au resuscitat capra bănățeană și au pornit cu ea pe la case-a colindă.

 

Cinci tineri din Soceni au resuscitat capra banateana. Gospodarii i-au primit cu sufletul bucuros și braţele deschise. E așa de mult de când a ,,umblat ultima capră pe la Soceni” încât gospodarii nici nu-și mai amintesc de obicei. Dar, toate au un început, capra bănățeană a fost resuscitată, acum este rândul Călușarului de Soceni pentru a fi readus la viață. Dar, despre asta vorbim cu altă ocazie. Acum, primim capra de Soceni.

Comentarii

comentarii