Cireșe cu 80 de lei kg la Reșița – Chilipir curat, nu alta! VIDEO

Vă mai amintiți vremurile când la Reșița apăreau în această perioadă vânzătoarele de cireșe. Cele în port tradițional și cu cotărițele purtate pe cap, erau celebrele ,,crașovence”. Femei din Carașova care umpleau coșurile cu cireșe de mai și le vindeau în zona ,,Pătru Iacob” și ,,fotolux” cu un lei chita. Aceasta era compusă din 10 cireșe legate cu ață de codițe. În partea cealaltă a orașului, în zona ,,Jiul” – acum Victoria, veneau câlnicencele cu cireșe. Erau îmbrăcate în negru sau maro și purtau cotărițele cu toartă la subraț. Apoi, după vânzarea la chită, urma vânzarea la litră. A fost cândva, era pe vremea când vremea și vremurile erau normale, la timpul și la locul lor. Acum, nici măcar vremea nu mai este ce a fost. Cât despre vremuri……..amare vremuri mai trăim.

Și totuși, viața merge înainte. Prin magazine au apărut cireșele de import. La început, costau 100 de lei kilogramul. Acum, au ajuns și la ……68 de lei un kg. Când vine vorba de cireșe, se pare că opinia reșițenilor este împărțită în două: unii spun că este prea scump, alții, au cumpărat și două kilograme. La Reșița, prețul cireșelor variază între 60 și 80 de lei kilogramul. În urmă cu câteva zile, cireșele s-au vândut și cu 100 de lei kilogramul. Fructele arată bine și sunt aduse din Grecia iar vânzătorii, spun că au și gust bun.

Fiindcă prețul este mare și oamenii se tem să nu rămână cu marfa și să li se strice, cireșele sunt o raritate. În piața Reșița Nord, doar un singur comerciant a avut azi curajul să aducă cireșe, dar vânzarea a fost bun și de dimineață și până acum, a vândut 15 kg de cireșe cu 80 de lei kg.

Unii vânzători spun că prețul este mare la angrosiști și ca să câștige ceva, la prețul de achiziție care este undeva la 50 de lei, trebuie să își pună și ei cheltuielile cu transportul, vânzarea și să și câștige ceva. Așa că, mai așteaptă până va mai scădea prețul la achiziție.

Reșițenii sunt împărțiți când vine vorba de prețul cireșelor: unii spun că prețul este mare și comercianții vor arunca marfa, iar alții, spun că nu contează prețul. Alții, spun că mai așteaptă până ce prețul va scădea.

Vânzători, spun de cireșe și de căpșuni, de fructele de început de primăvară în general, că vând câte 200, 300 de grame. Dar o femeie ce vinde într-un aprozar, spune că ieri a vândut două kilograme odată.

O altă vânzătoare spune că nu a adus cireșe la vânzare fiindcă sunt foarte scumpe și oamenii nu au bani. Ea mai spune că românii ar trebuie să se deștepte și să cumpere marfa din magazinele românești, să cumpere marfă românească. Marile magazine strâng banii românilor și-i trimit în alte țări iar românii sărăcesc. Din păcate, românii și-au vândut terenurile pe mai nimic și acum, mănâncă scump, toxic și din import.

Unii reșițeni, spun că vor cumpăra și așa, că iau doar de poftă. Alții spun că sunt foarte scumpe și nici nu se gândesc să cumpere, că mai așteaptă să apară cele românești. Din păcate, la așa cum a fost vremea, anul acesta cireșele de mai, vor apărea probabil la sfârșitul lui iunie.

Un vânzător de legume în piața Reșița Nord, spune că a cireșele s-au vândut bine, că este mulțumit și că azi a vândut 15 kg și că mâine va aduce altele.

Comentarii

comentarii