Codul Portocaliu emis de meteorologi a pus autorităţile cărășane în alertă

cod-portocaliu-CustomCodul Portocaliu de precipitaţii anunţat de către meteorologii pentru zona noastră a pus autorităţile în alertă. Astfel că, astăzi a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență începând cu ora 15.30, la sediul Palatului Administrativ, de către prefectul județului Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, pentru a stabili măsurile ce se impun ca urmare a situaţiei prognozate perioadei imediat următoare.
Acţiunea de mobilizare a continuat cu o videoconferinţă desfăşurat la Palatul Victoria, a prim-ministrului Victor Ponta, cu prefecţii judeţelor, în cadrul căreia au fost analizate acţiunile necesare a fi luate de către comitetele judeţene şi locale pentru situaţii de urgenţă ca urmare a acestei situaţii. S-a pus în mod special accentul pe protejarea vieţii oamenilor, dar şi a bunurilor şi gospodăriilor acestora.
Astfel, potrivit Agenției Naționale de Meteorologie, a fost emisă o avertizare de COD PORTOCALIU care vizează și județul Caraș-Severin, valabilă în perioada 30 iulie ora 03.00 – 1 august ora 03.00. În intervalul menţionat, îndeosebi în cursul nopţii de miercuri spre joi, va ploua torenţial şi se vor cumula local cantităţi de apă de 40-50 l/mp şi izolat peste 70 l/mp.
Totodată, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis pentru aceeaşi perioadă două avertizări de COD GALBEN, pe râurile din bazinele hidrografice Bega Veche, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, bazinul superior şi mijlociu al Begăi, bazinul superior al Timişului, Poganiş şi COD PORTOCALIU pe râurile din bazinele hidrografice Bistra, Cerna.
A fost emisă chiar şi o avertizare de COD ROŞU pentru scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale severe în unele bazine hidrografice mici din judeţul Caraş-Severin.
Acestea se vor manifesta în cursul nopţii de miercuri spre joi, între orele 03.00 – 06.00.
Prin umare, s-a dispus convocarea tuturor comitetelor locale pentru situații de urgență și instituirea serviciului de permanență la toate primăriile din județ, cu recomandarea de a fi în permanent contact cu populaţia.
De asemenea, prefectul județului Caraș-Severin a solicitat Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin monitorizarea continuă a bazinelor hidrografice vizate, pentru a preîntâmpina eventualele probleme.

La nivelul structurilor MAI din judeţ va fi mobilizat personal în rezervă astfel încât să se poată interveni cât mai repede dacă situaţia o va cere.

Comentarii

comentarii