Concursul „Reciclează pentru un mediu mai sănătos”

Concursul „Reciclează pentru un mediu mai sănătos”, concurs de educație ecologică și colectare selectivă organizat în cadrul proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraș-Severin”, derulat de Consiliul Judeţean, și-a premiat câștigătorii.

Cei mai harnici au fost elevii din clasele I-VIII de la Liceul de Arte ”Sabin Păuța” din Reșița. Elevii au colectat în medie peste 8 kg de deșeu/copil, adică hărtie și carton. Cei mai activi au fost copiii din ciclul primar. Premiul pe care elevii acestui liceu l-au câștigat constă într-o stație de amplificare radio care le va face pauzele mai interesante prin faptul că vor avea muzică în timpul pauzelor ca și alte școli din oraș.

”Scopul acestui concurs a fost să-i învățăm pe copii ce este bine pentru mediul înconjurător, cum se face colectarea selecitvă, ce materiale se pot recicla și care nu se pot recicla, pentru că ei au puterea să ne educe pe noi adulții, să-și educe bunicii și să aducă în fiecare gospodărie un mediu mai prietenos și mai de ajutor pentru mediu”, a spus Andreea Guci, reprezentant Media One în cadrul proiectului.

Acțiunea de colectare realizată în rândul copiilor a avut ecou și i-a mobilizat pe copii să-și demonstreze preocuparea pentru mediu. Acest fapt a fost confirmat și de către cadrul didactic ce a coordonat proiectul în cadrul școlii câștigătoare.

”Proiectul a fost prilejul meu de a mă întălni cu copiii cu părinți și să văd că aceștia doresc să facă ceva pentru comunitate. M-am bucurat foarte mult de sprijinul lor. Tot ce am reușit a fost doar datorită lor. În momentul în care vezi un copil de clasa I că vine la școală cu un părinte care aduce 100 de kilograme de hărtie odată, sau când vezi un copil care aduce în fiecare zi câte 20 de kg, îți dai seama că își are rostul o asemenea campanie”, a precizat prof. Gabriela Perian.

S-a încheiat concursul de colectare selectivă în şcolile din Reşita

Vineri, 5 iunie 2015, s-a încheiat concursul „Reciclează pentru un mediu mai sănătos”, concurs de educație ecologică și colectare selectivă organizat în cadrul proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraș-Severin”, derulat de Consiliul Judeţean.
Organizat în perioada 11 mai – 5 iunie 2015, concursul s-a bucurat de participarea a 11 unități de învățământ cu clasele I-VIII din municipiul Reșița după cum urmează: Școala Gimnazială nr. 7, Colegiul Naţional „Mircea Eliade”, Centrul Şcolar de Educație Incluzivă „Primăvara”, Şcoala Gimnazială nr. 9, Liceul de Arte „Sabin Păuţa”, Școala Gimnazială nr. 8, Şcoala Gimnazială „Mihai Peia”, Liceul Teoretic „Traian Vuia”, Liceul Teologic Baptist, Şcoala Gimnazială nr. 2, Colegiul Naţional „Traian Lalescu”.
Timp de două săptămâni, elevii şi cadrele didactice din fiecare şcoală au separat deşeurile din hârtie și carton produse în şcolile lor. Deşeurile separate şi depozitate în fiecare unitate şcolară au fost ridicate cu sprijinul unui operator de salubritate din municipiu, în scopul valorificării lor. În urma cântăririi tuturor deşeurilor, Liceul de Artă “Sabin Păuța” a fost stabilit ca fiind câştigătorul concursului, cu un total de 2.250 kg de deşeuri, ceea ce reprezintă 8,23 kg per elev. Ocupantul primului loc a primit un premiu de valoarea deşeurilor colectate, constând într-un sistem de sonorizare specific format din staţie radio şi amplificator, precum şi materiale de informare şi promoţionale.
Derulat pe o perioadă de 44 de luni, până la 31 octombrie 2015, proiectul urmăreşte implementarea unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor care să aibă ca efect reducerea cantităţii de deşeuri depozitate, normă impusă de legislaţia europeană. Proiectul prevede construirea Centrului de management integrat al deşeurilor care va include un depozit central ecologic de deşeuri, o staţie de sortare şi o staţie de tratare mecano-biologică simplă la Lupac. Alte trei staţii de transfer vor fi constuite la Pojejena, Bozovici şi Oţelu Roşu. In cadrul proiectului vor fi executate şi lucrările de închidere a depozitelor neconforme de deşeuri din judeţul Caraş-Severin. Sunt prevăzute construirea drumurilor de acces pentru depozitul central şi staţiile de transfer și achiziționarea de echipament pentru colectarea selectivă a deşeurilor.
Proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin” este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Sectorial „Mediu” (POS Mediu) – Axa Prioritară 2, Domeniul Major de Intervenție 1 „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor istorice contaminate”. Proiectul are o valoare totală de 186.398.069 lei (fără TVA).

Comentarii

comentarii