CONSTANTIN GRUESCU – UN SECOL DE LA NAȘTERE – Banatul Montan a mai pierdut o perlă din coroana de valori umane VIDEO

Plecând de la premisa că „omul sfințește locul”, Banatul a demonstrat că există OAMENI care pot „mișca” lucrurile atunci când pasiunea lor devine un mod de viață. Nenumărate sunt exemplele, dar noi ne oprim, azi, doar asupra unuia, CONSTANTIN GRUESCU.

Născut la 12 aprilie 1924, la Dognecea, a fost OMUL dedicat promovării „florilor de mină”, mineralelor zămislite în milioane de ani sub pământ și scoase la „lumină” prin munca asiduă de-o viață a celui pe care noi toți l-am cunoscut ca și…nea Costică!

Constantin GRUESCU a fost: mineralog, membru al Societății Geografice Române, membru al Societății Române de Științe Naturale și membru al Asociației Internaționale a Mineralogilor din Basel, Elveția, în anul 2004 a primit titlul de cetățean de onoare al județului Caraș-Severin, iar în 2006 titlul de Cetățean de Onoare al orașului Bocșa. Nea Costică a fost și un om darnic, numeroase instituții din țară sau colecții private din străinatate beneficiind de donațiile dumnealui: Muzeul Banatului Montan, Muzeul Național al Banatului, Complexul Muzeal „Moldova” din Iași,  Centrul Universitar al Universității „Babeș-Bolyai” din Reșița, etc.

A descoperit formațiunea de roci Macla Gruescu, o juxtapunere de două cristale de cuarț de 7 centimetri intersectate într-un unghi de 90 de grade, cristale care formează o cruce albă. Muzeul de Mineralogie Estetică „Constantin Gruescu” a fost construit în una din camerele din propria casă a mineralogului din Ocna de Fier, cristalele din colecția sa personală făcând obiectul unor teze de doctorat.

O asemnea personalitate a județului Caraș-Severin, a Banatului, dar cu siguranță și a României, va fi omagiată vineri, 12 aprilie 2024 la Ocna de Fier și Bocșa, iar în cursul lunii aprilie și de către alte localități sau instituții din județul nostru.

Organizatorii evenimentului sunt: Primăria orașului Bocșa, reprezentată de domnul primar Mirel Patriciu Pascu, Consiliul Local Bocșa, Casa Orășenească de Cultură Bocșa și familia GHERMAN, cu sprijinul Forumului Democratic al Germanilor din Județul Caraș-Severin, al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților  Reșița și a Muzeului Banatului Montan din Reșița.

 

PROGRAMUL EVENIMENTULUI:

  • Ora 10,00 – cimitirul ortodox din Ocna de Fier, slujbă de pomenire;
  • Ora 10,30 – vizitarea Muzeului de mineralogie și estetica fierului „Constantin Gruescu” din Ocna de Fier;
  • Ora 12,00 – la Bocșa (sala de ședințe a Primăriei orașului Bocșa) expoziție de fotografie, carte, minerale și vizionări de filme documentare despre viața și activitatea lui Constantin GRUESCU.

Constantin GRUESCU, este cel care a reușit prin perseverență, muncă, pasiune și determinare să „pună” pe harta turistică a județului Ocna de Fier și Bocșa, să atragă privirile celor care iubesc sau doresc să afle lucruri noi despre „florile de mină”, dar mai ales să arate că…pasiunea poate fi transformată într-un mod de viață!

Vă așteptăm cu drag să-l omagiem pe nea COSTICĂ, la un secol de la nașterea domniei sale și să ne bucurăm, împreună, de ceea ce ne-a lăsat ca și moștenire…„FLORILE DE MINĂ”!

 

In momoriam Nea Costică Gruescu. Iată un articol scris și publicat de www.infocs.ro acum patru ani la data la care Nea Costică a  părăsit această lume.

A murit nenea Costica Gruescu. Acesta a plecat spre alte zări azi dimineață la ora 5. Poate ca este si mă simt aiurea să scriu de nea Costica la trecut, să scriu câteva cuvinte despre el, dar având în vedere că ,,asa se face”, o sa așternem câteva rânduri cu rol de informare.

,,Constantin Gruescu este cel care a descoperit o anumită formațune de roci, Macla Gruescu, o juxtapunere de două cristale de curat de 7 centimentri intersectate într-un unghi de 90 de grade, cristale care formează o cruce albă. Muzeul de Mineralogie Estetică “Constantin Gruescu”, construit în una din camerele din propria casă a lui Constantin Gruescu din Ocna de Fier este vizitat și aprecitat de numeroși specialiști din RomâniaNorvegiaRusiaMarea BritanieFranțaItaliaEgiptLiban sau Ungaria, iar cristalele din colecția sa personală au făcut obiectul unor teze de doctorat.

Exponatele sunt fascinante prin culori și forme care-ți stârnesc imaginația. Unele sunt galbene (sulful nativ de la Calimani), roșu cu gri (realgarul de la Moldova Nouă), verde cu gri și cafeniu (malachitul de la Ocna de Fier), liliachii (cuart, varietate de ametist), roz (cuartul roz de la Ocna de Fier), aurii (pirita), bordo cu negru (calcita limonitizata), altele sunt galbene aurii (granatul de la Ocna de Fier) sau galbene lamai (o varietate de Schweitzerit)” scrie wikipedia.org

 

 

O viaţă dedicat unei pasiuni – colecţia de minerale Constantin Gruescu din Caraş Severin, primul muzeu particular de pe vremea lui Ceauşescu. Aşa s-ar putea defini sec ceea ce de peste 75 de ani, a făcut mineralogul Constantin Gruescu din comuna Ocna de Fier, din Caraş Severin. La Ocna de Fier exista sigurul muzeu privat de mineralogie estetică din Banat şi din România. Constantin Gruescu, avea 96 de ani şi colecţionează pietrele de peste 75 de ani.

Lui nea Costică Gruescu, i-au trecut pragul mii de oameni, de la sătenii din Ocna şi până la preşedinţi ai României şi chiar regi şi regine. Pietrele lui Nea Costică au fost văzute de Emil Constantinescu, Ion Iliescu, dar şi Regina Beatrice a Olandei cu prințul consort. Şi toţi au plecat încântaţi şi revigoraţi de frumuseţea pietrelor şi de poveştile lui Nea Costică Gruescu.

 

Muzeul este proprietate privată, colecţia fiind amenajată într-o sală de 10 pe 4 m construită de nea` Costică pe cheltuiala lui. Şi cu toate acestea, nimeni nu a plătit vreo un leu vreo dată pentru a vedea colecţia. Şi au fost mulţi şi din toate colţurile lumii. Este ştiut că aproape nu există geolog din România care să nu fi trecut atunci când a fost student, cu grupa de învăţământ, pe la nenea Costică Gruescu.

El nu a fost un om zgârcit. A donat sute de exponate la Muzeul Culturii din Iaşi unde există o sală cu florile lui numită chiar aşa ,, Sala Constantin Gruescu”. Alte pietre nestemate au ajuns la Muzeul Banatului din Timişoara. Altele sunt la Muzeul Banatului Montan. O altă colecție a ajuns la Universitatea Eftimie Murgu și exemplele ar putea continua.

 

Altele sunt dăruite cu dragoste în multe altele locuri şi lăcaşe de cultură – locuri unde sălile respective îi poartă numele, dar ce folos?  Este cetăţean de onoare al mai multor oraşe din ţară. Are pe perete zeci de petice de hârtie colorată cu care respectivul primar şi-a făcut ,,faţă şi fală” în ochii presei şi atât. Asta nu înseamnă că vreun primar a venit să-i plătească măcar curentul, sau să-i cumpere lemne pentru foc.

Constantin Gruescu avea 96 de ani şi a suferit şi o operaţie pe cord deschis. Chiar şi aşa, nea Costică spunea atunci că este sigur că nu va muri fiindcă nu poate pleca din lumea asta până nu rezolvă problema cu muzeul său. Colecționarul spune că este păcat ca după ce el nu va mai fi – colecţia să se piardă. Nu vrea ca fiecare ,,să îşi ia câte o amintire” din ceea ce pământul a creat în milioane de ani şi apoi să ajungă în cine ştie ce vitrină, sau prin cine ştie ce sertar. Aceste minunăţii aparţin tuturor, şi toţi trebuie să le vadă. Aşa a făcut şi el de peste 75 de ani, iar locul lor este acolo, la Ocna de Fier, locul în care Dumnezeu a vrut ca ele să fie aduse la suprafaţă de un om care acum, așa cum spune Sfânta Scriptură ,, se va întoarce în pământul din care s-a născut”.

 

Nea Costică este înmormântat în cimitirul din satul Ocna de Fier alături de tanti Mia, femeia ce i-a fost alături și l-a venerat de când l-a cunoscut și până când a plecat în lumea celor drepți. In memoriam, www.infocs.ro vă prezintă o serie de reportaje realizate de noi la Ocna de Fier de-a lungul anilor.

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihnească in pace!

Comentarii

comentarii