Copiii din satul Mal, duc tradiţia Piţărăilor mai departe VIDEO

Copiii Din Banatul Montan Duc Tradiţia Piţărăilor. De cum se face dimineaţă şi cocoşii nici măcar nu s-au trezit, prin satele Banatului Montan, Moş Crăciun este anunţat de piţărăi. De fapt, piţărăii aduc pe uliţele satului magia colindatului ce va porni în seara ajunului. Dimineața foarte devreme, străzile satelor din Banatul Montan răsună de zarva pe care o fac copiii – de la cei mai mici şi până la cei de clasa a VI a şi chiar a VIII a fiindcă nu există nici un fel de oprelişte. Ei nu sunt alţii decât copiii din satul Mal de lângă Oțelu Roșu din Caras Severin, vecini care conform tradiţiei, în dimineața de Ajunul Crăciunului au luat straiţa din cui şi au pornit în cete pe străzi.

Uliţele răsună de glasul lor, în cor sau pe rând, ei strigă la porţile gospodarilor ,,Piţărăi, piţări, pițărăi, pițărăi”. De cum le aud glasurile pe străzi, gospodarii, în general bunici şi bunicuţe, îi primesc pe cei mici în poartă şi după ce primesc binecuvântarea celor mici, îi dăruiesc cu colăceii numiţi piţărăi, mere, nuci, dulciuri şi câte un ban. Colindătorii le primesc cu bucurie, le dau drumul în traistă şi mulţumesc gazdelor pentru daruri urându-le Crăciun și Sărbători fericite”.

Copiii Din Banatul Montan Duc Tradiţia Piţărăilor. Bucuria este de ambele părţi: a piţărăilor că și-au umplut trăistuțele şi a gospodarilor care consideră această vizită ca o binecuvântare a spiritului Crăciunului. În această dimineaţă de dinainte marii sărbători, bucuria de a primi piţărăii în case şi de a le dăruii câte ceva, o depăşeşte chiar pe cea de a primi.

Copiii se mulţumesc cu colăceii ce sunt făcuţi doar din apă, făină, sare şi drojdie, cu mere, cu dulciuri si cu nelipsitele nuci. La terminarea ritualului care a început dimineaţa pe întuneric şi s-a încheiat pe lumină când soarele este sus pe cer, adică după mai bine de două ore de colindat, copiii se strâng pe la câte unul pe acasă şi îşi numără colăceii. Cine are mai mulţi împarte şi cu ceilalţi.

Numărul piţărăilor din coş este de câteva zeci la fiecare gospodărie iar merele îmbujorate stau ascunse printre nuci și bomboane de pom. În Banat li se spune ,,saloane”. Apoi, răpuși de frig și oboseală, adorm la căldura sobelor cu lemne. Copiii cei mari din sat, vor sosi seara pe la porți când gazdele vor primi colindătorii cu vestea Naşterii lui Isus.

Copiii Din Banatul Montan Duc Tradiţia Piţărăilor. Obiceiul este aşa de vechi încât toată lumea s-a trezit cu el, ne existând un început clar, dar toţi sunt siguri că va merge mai departe. Este momentul ca fiecare sătean să-și vadă câteva crâmpeie din viața de copil ca atunci când și ei mergeau la rândul lor cu pițărăii prin sat.

Comentarii

comentarii