”Copiii nu și-au ales niște părinți ocupați!”. Cum să fii un părinte bun, instruit și eficien

”Copiii nu și-au ales niște părinți ocupați!”. Cum să fii un părinte bun, instruit și eficient.
O reșițeancă, mămică a doi copii, vrea să-i îndrume pe părinți să devină cei mai buni prieteni ai propriilor copii. Totul a pornit de la copiii săi despre care spune că au ajutat-o să fie o mămică mai bună și instruită și chiar eficientă.

În momentul în care a devenit mamă, Eugenia Anderca, economist de profesie, a realizat că în educația celor doi copii a abordat genul autoritar de educație moștenit de la părinții săi și care i-a adus la un moment dat bătăi de cap mai ales în creșterea băiețelului Toma în vârstă de 3 ani și jumătate. Atunci s-au declanșat întrebările și a realizat că trebuie să se schimbe ea ca părinte și apoi să construiască o relație pe termen lung cu fiul său. A început să citească cărți, articole de specialitate și informații pe această temă și a experimentat în relația cu copiii săi tot ce a aflat. A văzut că au dat roade și a decis ca toate informațiile și experiențele pe care le-a trăit merită împărtășite și altor părinți. Așa i-a venit ideea de a organiza o conferință susținută de specialiști în psihologie și Aware Parenting chiar în Reșița pentru că aici este ”societatea” unde cresc copiii săi.

”Am descoperit multe lucruri frumoase care au fost ca un șoc electric în creierul meu și le-am testat pe Toma. Am văzut că au dat roade, că e un alt copil, că suntem cei ma buni prieteni, că pot avea încredere în el și cu cât am mai multă încredere el devine și mai responsabil și mai motivat”, a precizat tânăra mămică.

Conferința ”Inteligența emoțională a copiilor” pe care o organizează va avea loc în data de 5 iunie în Aula Magna a Universității ”Eftimie Murgu” din Reșița.
Eugenia Anderca vine cu câteva sfaturi în avampremiera evenimentului și spune NU abuzului de orice fel și manipulării care destramă iremediabil o legătură și o relație sănătoasă între copii și părinți.

”Nu recomand manipularea copiilor din exterior. Nu recomand pedepsirea și recompensarea copiilor. Ca și noțiune pedeapsa și recompensa înseamnă a sancționa copilul sau a-l mitui să facă ceva împotriva voinței lui. Educând copilul cu pedepse și recompense îi luăm din motivație. Stima de sine nu mai există. Poate dezvolta un ”eu” fals, poate să creadă că mama și tata `nu mă înțelege, eu sunt singur, nu mă iubesc, de-aia nu mă iubesc și dacă comportamentul meu nu este acceptat de părinții mei și, în cazul acesta ei nu mă iubesc, cine mă poate iubi!”, a precizat organizatoarea conferinței. Aceasta a mai subliniat că totul ar trebui să se raporteze și la noi pentru că nici nouă adulților nu ne-ar plăcea să fim manipulați zi de zi.

Concluzia este că toate aceste atitudini nepotrivite din educația copilului nu fac decât să acumuleze frustrări care vor răbufni cu agresivitate.

Și cum părinții zilelor noastre sunt tot mai ocupați, stresați și fără răbdare, Eugenia Anderca pune accent pe câteva idei legate de această situație din viața unui părinte.
”Pentru că suntem pe fugă, stresați zi de zi, ignorăm copiii pentru că nu avem timp nici măcar pentru noi, tocmai de aceea părinții trebuie să fie instruiți și când au posibilitatea de a veni la o conferință, la un seminar, la un work-shop care durează, nu o veșnicie, 2-3 ore, să facă un efort să vină ca să prindă ideile cele mai importante, să înțeleagă propriul copil. Ar putea să se educe și singur dar i-ar lua foarte mult timp și va trebui să citească foarte mult și noi nu avem tot acest timp ca și părinți. Copiii nu și-au ales niște părinți ocupați și atunci de ce ar trebui să furăm din timpul copilului”

În momentul în care a decis să organizeze cursuri și evenimente dedicate cadrelor didactice legat de educația copiilor, Eugenia Anderca a fondat Academia IRIS adresându-le părinților îndemnul ”fii un iris pentru copilul tău, un părinte care să-l îndrumi responsabil și integru și solidar cu propriul copil”.

Prezentatoarea conferinței de la Reșița este Daiana Colceriu, licențiat în psihologie, instructor Aware Parenting și asistent de educatoare Montessori.

Comentarii

comentarii