CORPUL UMAN – O MAȘINĂRIE SOFISTICATĂ

Atâta timp cât avem grijă de noi și trăim sănătos, ne creștem șansele ca corpul nostru să ne servească un timp foarte îndelungat. Corpul uman este o mașinărie extraordinară, și puțini dintre noi știm ce este el capabil să facă. Poate că, dacă am ști, l-am trata cu mai multă considerație. Există câteva lucruri uimitoare pe care le face corpul nostru, fără ca noi să fim conștienți. Să le cunoaștem:

CREIERUL

Organ complex și încă insuficient cunoscut, creierul este cel care face ca totul să funcționeze așa cum trebuie. Cu tehnica actuală, un corp uman poate fi ținut în viață ani de zile, dar fără creier, o persoană nu poate „trăi” cu adevărat. Iată câteva lucruri interesante, pe care poate nu le știați, despre creier:
– Creierul nu simte durerea. Chiar dacă procesează semnalele de durere, el însuși nu o simte. Bineînțeles, vorbim de durerea fizică…
– Creierul are nevoie de o cantitate foarte mare de oxigen – 20% din oxigenul și caloriile corpului – chiar dacă el, în sine, reprezintă doar 2% din greutatea totală a corpului.
– 80% din creier reprezintă apă. Asta înseamnă că, dacă vrem să avem o minte clară, trebuie să ne hidratăm corespunzător.
– Creierul nostru este mai activ în timpul nopții decât ziua. Cine și-ar fi închipuit că noaptea, când restul corpului se odihnește, el are chef de joacă?
– Un coeficient de inteligență mai mare înseamnă și mai multe vise. Da, cu cât suntem mai inteligenți, cu atât visăm mai mult și, în același timp, suntem mai puțin predispuși la tulburări mentale.
– Creierul operează cu o putere de numai 10 wați.
– Creierul stochează totul. Practic, creierul nostru are capacitatea de a înmagazina absolut toate experiențele din viața noastră – ceea ce vedem, citim, auzim sau ni se întâmplă. Cu trecerea timpului, însă, nu mai suntem capabili să accesăm toate aceste informații, deoarece ele circulă prin neuroni cu viteze diferite. Astfel, uneori ne amintim ceva instantaneu, iar alteori, după mai mult timp.

SIMȚURILE

– Mirosul corpului este unic pentru fiecare dintre noi, cu excepția celor care au un frate geamăn identic.
– Bebelușii recunosc mirosul mamei lor.
– Femeile au un simț al mirosului mai dezvoltat decât bărbații. Ele identifică mai repede mirosurile.
– Nasul nostru poate identifica 50.000 de mirosuri diferite.
– Atunci când ne supraalimentăm, ne scade auzul. Atenție, deci, la mesele copioase de sărbători!
– Simțul trecerii timpului se află în cap. Felul în care îl percepem este diferit, de la om la om, și este legat și de împrejurarea în care ne aflăm. Stresul, de pildă, ne face să simțim că timpul trece mai încet; în schimb, atunci când suntem fericiți, timpul zboară, pur și simplu.

REPRODUCEREA

Felul în care noi, ca specie, ne naștem, creștem și ne înmulțim ne oferă câteva aspecte interesante și chiar ciudate. Să vedem despre ce este vorba:
– Sexul atenuează durerile fizice și reduce stresul. Așa că, bărbați, dacă partenera dv. de viață vă spune că o doare capul sau o frământă ceva, e momentul să treceți la acțiune!
– Bărbații au erecții în timpul somnului (cam din oră în oră) fără să conștientizeze acest lucru.
– Dinții noștri încep să se formeze cât suntem în uter. Chiar dacă, după naștere, durează câteva luni până să-și facă apariția, dinții încep să ne crească cu 6 luni înainte de a ne naște.
– Când se nasc, toți copiii au ochii albaștri. E nevoie de melanină și de expunerea la razele ultraviolete pentru a se releva culoarea adevărată a ochilor copilului.

FUNCȚIILE CORPULUI

– Labele picioarelor noastre pot produce până la o jumătate de litru de sudoare pe zi. Avem cam 250.000 de glande sudoripare la fiecare talpă, care secretă zilnic o anumită cantitate de transpirație. Picioarele ne transpiră în mod constant, dar, de regulă, această transpirație se evaporă rapid. Fenomenul devine o problemă urât mirositoare doar dacă deținem un număr mai mare de glande sudoripare la tălpi, fiind astfel predispuși la transpirație excesivă, ceea ce permite multiplicarea bacteriilor.
– Cantitatea de salivă pe care o producem de-a lungul vieții poate umple două piscine. Deoarece saliva este o parte vitală a digestiei, nu-i de mirare că producem atât de multă.
– Ceara care se formează în urechi este necesară. Dacă vrem să avem urechi sănătoase, nu trebuie s-o îndepărtăm decât dacă este în exces și ne afectează auzul.
– Un strănut poate depăși 160 de kilometri pe oră. Pentru că viteza strănutului este așa de mare, este foarte dăunător să ne abținem.
– Tusea poate atinge viteza de 96 de kilometri pe oră. Așadar, este mai puțin periculoasă decât strănutul. Totuși, are o viteză de autostradă.

SISTEMUL MUSCULOSCHELETAL

– Avem nevoie de 37 de mușchi ca să ne încruntăm și de 22 ca să zâmbim. Să ne conservăm deci energia și s-o cheltuim doar pe zâmbete.
– Dacă nu avem grijă să ne aprovizionăm cu suficient calciu printr-o alimentație corectă, oasele noastre se pot autodistruge.
– Dimineața suntem mai înalți. În timpul zilei, cartilagiile dintre oase se presează, făcându-ne cu un centimetru mai scunzi la sfârșitul zilei. Pe timpul nopții ne revenim.
– O pătrime dintre oasele noastre se află în labele picioarelor: 26 pentru fiecare picior, adică 52 în total. Având în vedere că numărul total de oase al corpului nostru este de 206, nu vă grăbiți să spuneți că așa ceva este imposibil.
– Pentru fiecare pas pe care-l facem, folosim aproximativ 200 de mușchi. Mersul pe jos necesită forță musculară, mai ales dacă ne propunem să facem vreo 10.000 de pași. Dar, pentru sănătate, merită efortul!
– Limba este cel mai puternic mușchi din corpul nostru, în raport cu mărimea ei. Și la propriu, și la figurat…
– Oasele noastre sunt mai puternice ca oțelul. Nu vă vine să credeți, nu-i așa? Ei bine, oțelul și oasele umane au aceeași tărie – 20.000 psi – dar, având în vedere că oasele umane sunt de cinci ori mai ușoare, putem afirma fără să greșim că avem oase mai puternice decât oțelul.

Sursa: http://www.stumbleupon.com/su/1DURE5

Traducerea: Olga Constantin (Frumoasa Verde)

Preluare: http://frumoasaverde.blogspot.ro/2016/10/corpul-uman-o-masinarie-sofisticata.html

 

Comentarii

comentarii