Credincioșii reșițeni de rit romano -catolic, au spus ,,Cristos a înviat”

Biserica catolică de lângă Spitalul Județean din Reșița, a fost neîncăpătoare pentru sutele de credincioși care au vrut să participe la slujba de Înviere.

Au fost prezenți credincioși romano catolici, bineînțeles, dar lângă ei am văzut și ortodocși sau greco- catolici. Într-un cuvânt, la biserica părintelui Simon, au fost prezenți câteva câteva sute de reșițeni.
În bisericile catolice din Reşiţa, slujba învierii lui IIsus Cristos a început în jurul orei 22. Părintele paroh însoţi de ministranți și credincioși, a aprins o lumânare specială (imensă, de peste un metru înălțime) de la flacăra unui foc ce este făcut în faţa bisericii şi care este binecuvântat de preoţi. Există obiceiul ca în acest foc din faţa bisericii, credincioşii să pună să ardă crenguţele uscate de mâţişori primte de la biserică de Floriile din anul precedent.

Preotul a intrat apoi în biserica în care toate luminile erau stinse, după care, a început serviciul religios. Apoi, din lumina lui, a dat lumină copiilor ce-l ajută la slujit în altar şi care la rândul lor, au împărțit lumina sutelor de credincioși din biserică. Și totul, în cea mai mare liniște și răbdare și fără bine cunoscutele îmbrânceli și opinteli de a lua lumina direct din lumânarea preotului cum se obişnuieşte prin unele părţi.

Sutele de credincioși au participat la slujbă după care, în procesiune cu crucea purtată de un tânăr, au înconjurat toată zona ,,Parcului Tricolorului”. Nu este de omis faptul că pe tot parcursul procesiunii, clopotele bisericii au bătut într-una vestind lumii bucuria Învierii.

Ceremonialul religios a fost ținut în limbile română, maghiară, germană și croată.

După ceremonie, undeva cu jumătate de oră după miezul nopții, oamenii s-au întors cântând la biserică, au ascultat urările preotului, şi-au spus unii altora: ,,Cristos a înviat” şi-au răspuns cu tradiţionalul ,,Adevărat a înviat” după care au mers acasă unde au ciocnit un ou roșu, au mâncat pască și cozonac după care au băut un pahar de vin, conform tradiției. Părintele Simon şi-a luat trupa de copii şi i-a cinstit cu suc, prăjituri şi ouă roşii vopsite în foi de ceapă
.
Și fiindcă în Banat trăiesc atâtea etnii și mai ales conviețuiesc în pace și armonie de atâția ani, InfoCs transmite credincioșilor de rit romano catolic, un călduros ,,Hristos a înviat”.

Comentarii

comentarii