VIDEO A început şcoala! Cu emoție, cu bucurie și curiozitate, a început şcoala!

Pentru prima dată la școală – clasa pregătitoare. Emoții pentru cei mai mici elevi ai Reșiței. Ziua de 12 septembrie 2016, a fost deosebit de caldă și pentru această dată și perioadă a anului. Chiar dacă în jurul orei 7, soarele avea ceva dințișori făcuți probabil din dinții de lapte ai picilor ce au pornit spre școli, fiindcă nu a fost așa rece, la ora 8, deja se încălzise suficient de tare încât un flanel sau o bluză să pară o povară.
A fost prima zi de scoală, a fost ziua în care străzile Reșiței au întinerit din nou iar copiii de toate vârstele – singuri sau cu părinți ori bunici de mână, s-au îndreptat spre școli și grădinițe. În curți, gălăgie, agitație, careu, colegi, părinți, bunici, elevi mai ,,trecuţi prin şcoală,, alţii ajunşi aici pentru prima dată și copiii. Cei mici, cei mai mici învățăcei care au schimbat începând de azi grădinița cu şcoala.

Emoțiile și curiozitatea au fost cuvintele care au caracterizat prima zi de școală pentru anul școlar 2016-2017. Mai mici sau mai mari, cu ghiozdane și flori elevii s-au îndreptat timizi sau încrezători către școlile reșițene. Cei mai mici dintre ei, elevii din clasele pregătitoare, au trecut pentru prima dată pragul unei școli, așteptați de cele care timp de 5 ani le vor îndruma pașii spre tainele cunoașterii.

La Şcoala Generală Nr. 7, o nouă promoție de boboci a schimbat grădiniţa cu şcoala. Sutele de elevi şi cadrele didactice au participat la deschiderea festivă, pentru unii la primul lor careu, după care au pornit spre clase. Elevii ,,mai mari” – adică din clasele V – VIII, au făcut un pod de flori p sub care au trecut cei mai mici cursanţi, micuţii din clasa zero.

Deși au existat voci confuze ale părinților pentru care primul an de școlă, cel din clasa pregătitoare, ar fi un an de compromis, cadrele didactice ne asigură că lucrurile nu stau chiar așa. Clasa pregătitoare are un scop clar: să facă din școală un mediu prietenos, plăcut, în care copilul să vină cu plăcere și să se simtă în siguranță.

”Noutatea predării la clasa pregătitoare este că se face integrat, adică plecând de la o poveste (comunicare în limba română), elevi fac numărări, comparări, analizează mediul de viață (matematică și explorarea mediului), apoi cântă și dansează (se caută un cântec potrivit aceleiași povești și este materia Muzică și mișcare) sau desenează, fac niște obiecte decorative (Arte vizuale și abilități practice), la final jucându-se un joc.

Toate activitățile sunt în legătură, pleacă de la experiența de viață a copilului, și îl pregătesc pentru viață. Acest mod de predare-învățare, presupune multă pregătire și creativitate din partea cadrului didactic, materiale didactice adecvate. Ziua de școală începe cu Întâlnirea de dimineață, când toți copiii adunați în cerc lângă învățător, află mesajul/tema zilei, ce vor face în acea zi, pe scurt, prezintă noutățile zilei, calendarul zile (data, cum e vremea), socializează și comunică”, ne-a informat Nicoleta Marcu, director CCD Caraș-Severin.

Din 2012, de când clasa pregătitoare a trecut de la grădiniță la școală, cei care urmau să predea la aceste clase au participat la cursuri de formare. În 2012 și 2013 ele au fost derulate printr-un proiect european. Apoi, din 2014 până acum inclusiv, acest program s-a derulat prin Casa Corpului Didactic cu o durată de 16 ore (2 zile). Între 6-9 septembrie, în sala de curs de la CCD C-S s-au adunat 50 de cursanți, cei care nu au urmat încă acest curs, majoritatea dintre ei preluând clasa pregătitoare în acest an școlar.
Va prezentam un colaj de fotografii si un material video de la Scoala Generala Nr. 7 si de la Liceul de Artă din Resita.

Comentarii

comentarii