Cu sângele de transfuzie în refrigeratorul de bucătărie

Centrul de Transfuzie Sanguină din Reşiţa nu este dotat cu echipamente standardizate pentru conservarea componentelor de sânge. Asta în condiţiile în care sângele transfuzabil are nevoie de condiţii speciale de păstrare.

În lipsă de echipamente speciale, s-a recurs la unele improvizaţii pentru a avea un control cât de cât al temperaturii din refrigeratoarele casnice.

În prezent, în locul frigiderelor de tip bancă de sânge, sunt folosite refrigeratoare de tip casnic. Exact ca acelea în care gospodinele ţin acasă iaurtul sau mezelurile. De asemenea, la Centrul Judeţean de Colectare şi Transfuzie Sanguină din Reşiţa, este nevoie de un echipament de frig pentru plasmă şi de o centrifugă de pungi, cea din dotare fiind uzată.

Au fost promisiuni de la Ministerul Sănătăţii că vor primi aceste echipamente, dar pe moment nu s-au realizat.  În schimb, s-a primit de la minister un echipament Elisa, pentru testarea marcherilor virali transmişi prin sânge, echipament care urmează să fie instalat şi să intre în uz în aceste zile.

Comentarii

comentarii