Cum aranjezi mancarea in frigider

frigider mancareArajarea mancarii in frigider poate parea un lucru simplu. Pui sticlele pe usa frigiderului, legumele si fructele in sertarele speciale si restul cum incape. Doar ca nu e chiar asa. De exemplu, sticla cu lapte nu trebuie sa stea pe usa frigiderului decat pana o desfaci si nu toate fructele si legumele pot fi puse in acelasi sertar. Uite cum aranjezi mancarea in frigider.

Lactatele se aseaza pe raftul de sus

Lactatele se aseaza pe raftul cu temperatura cuprinsa intre 4 si 6°c, care de obicei este raftul de sus. Trebuie sa stii ca nu toate frigiderele au temperatura distribuita la fel. La unele este mai rece pe raftul de sus, la altele, pe raftul de jos. Asa ca, regula plasarii lactatelor pe raftul de sus se aplica doar in cazul in care acesta ajunge la temperatura respectiva.

Carnea, pestele si lactatele desfacute se aseaza la mijlocul frigiderului

Carnea gatita, pestele, fructele de mare, lactatele desfacute si laptele se pastreaza in zona cea mai rece a frigiderului, care este cea din mijloc. Aceasta zona are temperaturi intre 0 si 4°c.

Tot pe rafturile din mijloc vei pune si produsele pe care vrei sa le decongelezi, mancarea gatita, sucul de fructe sau produsele proaspete desfacute.

Ca sa afli, odata pentru totdeauna care este temperatura pe fiecare raft al frigiderului tau, foloseste un termometru. Iti poate parea sacaitor, dar vei reusi astfel sa depozitezi mancarea in conditii de maxima igiena pentru familia ta.
Este normal ca fructele si legumele sa se aseze in sertarele de jos. Ideal ar fi sa ai doua sertare, caci nu e bine sa le pui la gramada. Sunt fructe care degaja etilen atunci cand sunt coapte, accelerand coacerea celorlalte. Vorbim aici de pere, mere, piersici, nectarine sau pepene galben. Daca ai doua sertare pune fructele intr-unul si legumele in altul. Daca ai un singur sertar, aseaza-le macar in parti separate.

Nu uita ca anumite fructe si legume nu trebuie pastrate la frigider. De exemplu rosiile sau bananele.

Sosurile se aseaza pe usa frigiderului

Temperatura usii frigiderului este cea mai ridicata si variaza intre 6 si 10°C. Aseaza pe usa frigiderului alimentele care au cea mai putina nevoie de temperaturi scazute. Te ajuta si sertarele special concepute in acest sens, deci nu prea poti da gres.

Ouale au un compartiment special, la fel si untul. Usa frigiderului este prevazuta cu rafturi mici in partea superioara, pe care poti aranja sticlutele cu sosuri, mustarul, muraturile, gemurile incepute sau dulceata. In partea de jos a usii frigiderului, cea pentru sticle, pune apa, sucurile naturale neincepute, sucurile acidulate, vinul, berea, etc.

Poti pune ceva pe frigider?

Poti pune orice vrei tu pe frigider, mai putin un minicuptor electric. Acesta produce caldura, facand frigiderul mai putin performant. Frigiderul va consuma mai mult si iti vei mari factura la enregie electrica. Altfel, poti folosi spatiul de deasupra frigiderului fara grija.

Ca sa nu risipesti mancarea, respecta cateva reguli simple. De exemplu, atunci cand faci cumparaturi, pune produsele cumparate recent in spatele raftului si scoate-le in fata pe cele cumparate anterior. Altfel, risti sa arunci produsele expirate, uitate pe rafturi.

In ceea ce priveste expirarea produselor, nu te grabi sa le arunci. Citeste cu atentie eticheta. Sunt produse pe care scrie “Data limita de consum” si care prezinta un pericol pentru sanatate si produse pe care scrie “A se consuma de preferinta inainte de”. Acestea pot fi consumate si dupa data inscrisa pe ambalaj, daca au fost depozitate coresct si nu si-au pierdut proprietatile organoleptice.

Comentarii

comentarii