Cum au rămas bătrânii din Caminul Anina în frig, cu ajutorul Gărzii Forestiere VIDEO
La Anina, în fostul Spital Orăşenesc desfiinţat la 1 aprilie 2014 de guvernul de la acea vreme, a fost transformat în azil de bătrâni bolnavi cronici. Mai exact, în Căminul pentru Persoane Vârstnice Anina. Statul oferă câțiva lei pentru fiecare asistat și cu asta basta. Pe nimeni nu mai interesează nimic. Nici că este nevoie de alimentaţie specială, de medicamente, de lemne de foc, de bani pentru utilităţi, de detergenţi, de bani pentru plata personalului şi de câte şi mai câte. ,,Practic, cu aceşti bani, căminul s-ar închide în maxim o lună. Din cauza stării de sănătate, toți bătrânii poartă pampers. Cel mai ieftin costă în jur de 3 lei bucata. Pentru un bătrân se folosesc între 4 și 5 bucăți pe zi. Unui bătrân, Statul îi acordă 24,80 lei pe zi. Aici intră toate cheltuielile – de la alimente la medicamente” spune directoarea Ortanța Dobrescu.
Şi cu toate acestea, cuiva îi pasa. Este şi cazul Primăriei şi Consiliului Local Anina, de locuitorii oraşului în final, de la cei ce vine o parte din bani. Căminul nu este în subordinea Primăriei, nu aparţine de administraţia publică locală. Primăria este doar un ordonator de credit pentru putinii bani ce vin de la Guvern prin Minister şi atât. Nimeni nu are nici o obligaţie. Şi cu toate acestea, oamenilor le pasă: ajută comunul cu lemne de foc, cu servicii făcute voluntar de angajații primăriei și listă ar putea continua. Şi cu toate acestea, se găsesc câte unii care atunci când nu pot face un bine, fac un mare rău.
Pentru a asigura lemnele de foc destinate Căminului pentru Persoane Vârstnice Anina, primarul oraşului Gheorghe Românu, a trimis o echipă de angajați pentru a strânge de pe terenurile Primăriei Anina – fost parchet de exploatare și pășune, resturi rămase în urma celor ce au exploatat lemnul. Adică, crengi, cioate, buturugi. Nici măcar UN TRUNCHI de copac. Doar resturi care oricum rămâneau să putrezească în pădure.
,,Lemnele au fost strânse, puse într-un camion de 4 m cubi, și transportate la cămin. Numai că, dovedind un exces de zel ieșit din comun, un angajat al Gărzii Forestiere Timișoara – a urmărit camionul, l-a oprit abuziv pe șofer în mijlocul drumului în poarta căminului, l-a forțat să se întoarcă în oraș și acolo i-a adus la cunoștință că lemnele sunt confiscate – cam 2 metri cubi de crengi, mașina confiscată, iar șoferul amendat cu 7000 de lei. Asta fiindcă șoferul nu avea aviz de transport al lemnului respectiv. Act ce nu se putea emite fiindcă era vorba de deșeuri, nu de lemn de foc” spune primarul Românu.
Respectivul funcționar nu a vrut să audă nimic: nici că bătrânii stau în frig, nici că este vorba de deșeuri, nici că sunt de pe proprietatea Primăriei, absolut nimic nu a vrut să audă funcționarul plin de zel. Lemnele au fost confiscate, iar beneficiarii căminului au rămas în frig.
Pentru că bătrânii de la Căminul din Anina să nu rămână în frig, asta după ce au dârdâit deja două zile, angajaţii Primăriei au adunat de pe păşunile Primăriei lemn de esenţă moale: tei, carpen, jugastru. De fapt vorbim de crengi cu dimensiuni de până la 10 cm, conform prevederilor din amenajamentul pastoral.
Acest lucru vine după ce la începutul săptămânii, un alt angajat al Gărzii Forestiere, a urmărit și oprit singurul camion al Primăriei Anina, și a procedat la fel. Atunci, camionul a fost întors chiar din poarta azilului de bătrâni bolnavi cronic. În camion se afla enorma cantitate de aproape 3 mc de lemne de foc. Mai exact, crengi și resturi de crengi cu diametre până la 15 cm. Culmea este că legea spune că aceste lemne confiscate vor fi inventariate și puse la dispoziția ……..Primăriei Anina pentru a fi donate azilului de bătrâni și unităților de învățământ.
Culmea este că deși toată lumea vede ce se întâmplă pe drumurile din Caraș Severin ce sunt distruse de camioanele încărcate cu zeci de tone de lemn, Garda Forestieră Timişoara, nu îşi face treaba cu acelaşi zel. Sunt sute de cazuri în cazul furturilor masive şi a defrişările ilegale din Parcurile Naţionale. Lucruri semnalate și de ONG-uri precum Agent Green sau Stop defrişărilor. Vezi
https://www.facebook.com/stopdefrisarilor%20/videos/609550959459697/
https://www.agentgreen.ro/exclusiv-agent-green-publica-dimensiunea-exploatarilor-criminale-din-parcurile-nationale/?fbclid=IwAR3LBPIAi8RpRy3h_D-ZFSV-6cQpDzSMi14KpSP9J3xK6mgtbfBb99voU1c
https://www.facebook.com/stopdefrisarilor%20/posts/1772519986210023
Între timp, aflând de drama bătrânilor, un om de afaceri din Anina a trimis la Cămin două maşini cu lemne de foc, dar acestea vor ajunge doar pentru două – trei zile fiindcă sunt lemne subţiri, mai mult crengi. Omul a trimis şi el ce a avut la îndemână fiindcă acum exploatarea în parchet este oprită. În continuare, a Caminul de batrani Anina, problema lemnelor de foc este una actuala și deschisă. Așa că, cine dorește, cine vrea să ajute cumva acești bătrâni, o poate contacta de directoarea Ortanța Dobrescu la telefonul 0775 63 960.