Cum s-a votat la români? Declaraţii de presă susținute de purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog – ora 20

Purtătorul de cuvânt al M.A.I., subcomisar de poliție Monica Dajbog, a susținut duminică, 2 noiembrie, ora 20.00, la sediul M.A.I., o declarație de presă privind desfășurarea procesului electoral.

Redăm în continuare declarația purtătorului de cuvânt:”Doamnelor și domnilor, procesul de votare se apropie de final. Așa cum știți, din ordinul viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, astăzi Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat peste 58.000 de angajați pentru asigurarea ordinii publice, prevenirea comiterii de infracțiuni și pentru paza secțiilor de votare.Din punct de vedere al măsurilor de ordine publică, pe parcursul acestei zile, nu au fost înregistrate incidente grave sau care să afecteze procesul de votare.Până la acest moment, au fost înregistrate 176 de sesizări privind posibile contravenții sau infracțiuni electorale.

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au asigurat intervenția operativă la toate incidentele care au fost semnalate, verificarea sesizărilor primite urmând a continua și în orele următoare. În urma verificărilor, până la acest moment, 71 dintre semnalări nu s-au confirmat.Angajații Ministerului Afacerilor Interne au tratat cu maximă seriozitate și fermitate orice încălcare a legii. Au fost constatate 52 de contravenții, fiind aplicate amenzi în valoare de 19.750 lei.

Totodată au fost aplicate 5 avertismente scrise. Cele mai multe măsuri sancționatorii au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 370 din 2004 privind alegerea Președintelui României.În ceea ce privește semnalările privind posibile fapte penale, precizez că sunt înregistrate 26 astfel de situații, pentru care sunt cercetate 25 de persoane. Nicio persoană nu a fost reținută sau arestată.

Referitor la situația creată în unele secții de votare din București, unde președinții secțiilor au solicitat mai multe formulare de declarații pe proprie răspundere, menționăm că în această după-amiază s-a procedat la transmiterea către secțiile de votare respective a unui număr suplimentar de astfel de formulare. Așa cum am precizat și în declarația anterioară, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare trebuie să solicite suplimentarea numărului de formulare, în timp util, pe măsură ce se constată epuizarea acestora. Revenind la activitățile desfășurate de structurile Ministerului Afacerilor Interne în contextul procesului electoral, vă reamintesc că misiunea efectivelor

Ministerului nu se va termina la ora 21.00, ora oficială de încheiere a procesului de votare. Colegii mei vor rămâne în dispozitiv pentru a asigura paza buletinelor de vot, a proceselor-verbale și a celorlalte materiale folosite în secțiile de votare pe timpul transportului lor către birourile electorale județene.”

DIRECŢIA INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Comentarii

comentarii