Cum scapam de tantari? Ce putem folosi?

Vara este sezonul perfect in care ne putem bucura de tot ceea ce ne ofera natura – cer senin, mult soare, aer proaspat, timp petrecut pe plaja, la terase ori picnicuri. Insa toate acestea vin insotite de mici insecte nesuferite: tantarii.
Solutiile anti-tantari din comert au substante chimice, DEET sau picaridin. In marile orase de la noi, se incearca solutionarea problemei cu ajutorul unor companii de deratizare si dezinsectie. Totusi, uneori nu se rezolva, iar o alternativa convenabila este sa folosim un repelent pentru insecte bio pentru a ne proteja. Exista cateva metode naturale de a scapa de tantari si a de preveni intepaturile.

Substantele din magazine contin concentratii mari (23%) de chimicale si doar ideea de a le aplica direct pe piele este cel putin neplacuta. Intr-adevar, este de preferat in schimbul aparitiei unor afectiuni cauzate de intepaturile de tantari. Repelentul nu omoara tantarii, ci ne face mai putin predispusi la a fi muscati. Ele sunt sigure pentru adulti si copii cu varsta peste 2 luni, atunci cand se folosesc corect. Dar avem alte optiuni la dispozitie, cateva solutii naturale, obtinute din plante.

Ulei esential de eucalipt citronat

Un ulei esential din plante, in special cel de eucalipt citronat, este la fel de eficient pentru prevenirea intepaturilor de tantari ca produsele cu concentratii mici de DEET (cele de 6%). Acest ulei ofera pana la 2 ore de protectie impotriva tantarilor, se poate folosi ca ingredient pentru un spray sau pentru calmarea pielii iritate dupa intepatura. Nu se foloseste la copiii mai mici de 3 ani.

Ulei esential de citronella

Cateva produse impotriva tantarilor contin deja acest ingredient, majoritatea au o proportie de 10% si ofera un nivel mediu de protectie. Insa cercetatorii de la University of Florida sustin ca aceasta protectie dureaza maxim 20 de minute, conform testelor realizate in cadrul unor studii.

Ulei esential de catusnica (iarba matelor)

Aceasta substanta este extrasa din planta nepata cataria si ofera 7 ore de protectie impotriva tantarilor, este deja folosita in solutiile anti-tantari din comert.

Alte metode naturale pentru a scapa de tantari

Alte ingrediente naturale sunt in prezent supuse unor studii extensive pentru a se vedea efectul lor asupra tantarilor. Cateva dintre acestea includ: fenicul, cimbru, ulei de cuisoare, extract de telina, ulei de neem. Totusi, sunt necesare mai multe teste pentru a le demonstra eficacitatea.

Contrar traditiei populare, American Academy of Pediatrics sustine ca un consum ridicat de usturoi si vitamina B1 nu are niciun efect asupra tantarilor si nu ofera nicio protectie impotriva acestor insecte.

Exista cativa pasi necesari pentru a ne proteja de tantari, in afara de folosirea unor repelenti.

In special in zonele unde exista multe insecte, este bine sa ne acoperim, maneca lunga, pantaloni lungi, sosete, incaltaminte potrivita si o palarie. Poate fi dificil sa aplicam aceste reguli cand este canicula afara, dar daca nu vrei sa folosesti produse chimice sau naturale pentru a te proteja de intepaturi, este singura metoda preventiva.

Daca esti pe o terasa, alege-le pe cele care au ventilator. Aerul este in miscare, iar tantarilor le va fi greu sa ajunga sa te intepe. De asemenea, ei se inmultesc langa apa „statuta”, deci incearca sa elimini aceste surse din gradina sau balcon. Pentru ca tantarii sa dispara, la fel trebuie sa se intample cu toate galetile si toate recipientele cu apa uitata in ele. Iti poti pune la fereastra plasa speciala pentru ca insectele sa nu ajunga in casa si poti pune in ghiveci plante ca lavanda, lemon grass, verbina, menta, rozmarin si alte ierburi aromatice.

Tantarii sunt cei mai activi seara, dupa ce apune soarele dar si dimineata devreme, inainte ca soarele sa rasara. Desigur, putem fi intepati si in timpul zilei, dar de obicei sunt mai putine insecte in aerul fierbinte. Incearca sa-ti planifici activitatile in aer liber avand in vedere aceste informatii.

Cum alegem solutiile impotriva tantarilor

Trebuie sa avem in vedere cateva aspecte cand alegem cum anume ne protejam de intepaturi: cat timp petrecem afara, in aer liber, cat de populata de insecte este zona respectiva si care este riscul contractarii unor boli din cauza intepaturilor.

Ingrediente naturale in solutiile anti-tantari din magazine

Daca totusi am decis sa folosim o solutie conventionala din farmacie sau magazin, putem sa cautam pe eticheta cateva ingrediente naturale. Unul dintre ele este IR3535, denumit si Merck 3535, ingredient activ folosit in Europa inainte de a fi inregistrat si de agentia pentru protectia mediului din America, EPA. Ofera protectie impotriva tantarilor pentru cel putin doua ore. O alta substanta este 2-undecanone, derivata din plante, ce ofera 4 ore de protectie anti-tantari.

Cum folosim solutiile impotriva tantarilor

Exista cateva sfaturi pe care este bine sa le urmam cand folosim astfel de substante pentru a ne proteja impotriva intepaturilor de tantari. Conform CDC, agentia federala din SUA ce desfasoara si sprijina activitati de promovare, prevenire si tratare, cu scopul de a imbunatati sanatatea la nivel global, iata ce trebuie sa facem:

– cand folosim atat crema cu protectie SPF si un produs DEET, trebuie sa le aplicam in aceasta ordine, intai crema de protectie solara, apoi solutia anti-tantari

– nu este indicat sa aplicam solutii chimice pe mainile copiilor si nici sa-i lasam pe cei mici sa foloseasca singuri diverse produse anti-tantari

– nu trebuie sa aplicam niciodata aceste substante pe rani, taieturi sau alte zone iritate ale pielii

– repelentii se folosesc conform indicatiilor de pe eticheta si se reaplica la intervalul recomandat de producator

Spray homemade anti-tantari

Pentru o solutie complet naturala impotriva tantarilor, foloseste o sticla cu pulverizator, in care amesteci foarte bine urmatoarele ingrediente: 250 ml apa de hamamelis, 15 picaturi ulei esential de citronella, 15 picaturi ulei esential de lemongrass, 5 picaturi ulei esential de lavanda, 5 picaturi ulei esential de menta. Daca nu ai ulei esential de lavanda si menta, poti adauga inca 5 picaturi din cel de citronella, respectiv lemongrass.

Nu se pulverizeaza direct pe fata si nu se foloseste pe pielea sensibila. In schimb, se maseaza cu mainile pe ten, evitand zonele din jurul ochilor si gurii. Acest spray nu este rezistent la apa si se aplica regulat pentru a-i spori eficacitatea.

Citeste cum tratezi muscatura de tantar aici: http://www.curademiere.ro/metode-naturale-pentru-a-preveni-intepaturile-de-tantari/

http://www.curademiere.ro/cum-previi-si-cum-tratezi-intepaturile-de-tantari/

Comentarii

comentarii

One thought on “Cum scapam de tantari? Ce putem folosi?

Comments are closed.