Curios, foarte curios!? Orice lege care amenință băncile are ca efect deprecierea leului

Zilele acestea asistăm la repetarea scenariului din lunile februarie – aprilie, atunci când băncile comerciale, cărora li s-au alăturat voci din BNR, trâmbițau că votarea și aplicarea Legii “Dării în plată” va avea ca efect destabilizarea sistemului financiar.

Mai mult, în ziare apăreau texte cu chenar negru (ferpar), care anunțau că asupra României se va revărsa o mare năpastă, chiar dacă băncile stau pe un munte de cash cu care nu știu ce să mai facă.
Noua marotă a băncilor, care nu mai sunt locale cu excepția câtorva, este legea conversiei creditelor în franci elveţieni. Este o situație cu care s-au confruntat și zlotul sau forintul atunci când au fost votate legi asemănătoare de către Parlamentele suverane.

Iar vina este dată pe situația din piețele internaționale, unde niște computere lăsate să funcționeze de capul lor au prăbușit lira sterlină („flash crash”) la 1,1491 dolari, un nou minim al ultimilor 31 de ani. Sau, de ieșiri de pe titlurile de stat românești, investitorii fiind “speriați” de îndrăzneala de a se amenința monopolul băncilor.
Ieșiri de capital care au loc exact când agenţia de rating Standard&Poor’s a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung şi scurt, în valută şi în monedă locală, la BBB-/A-3, cu perspectivă stabilă.
Cu atât mai “ciudată” este evoluția leului, în condițiile în care BNR a micșorat recent rezervele minime în valută ale băncilor de la 12 la 10%.
Aceste mișcări au produs creșterea cursului euro de la 4,4484 lei, la începutul perioadei, la 4,4949 lei, la finalul ei, care reprezintă maximul ultimelor trei luni.

La sfârșitul intervalului piața s-a deschis la 4,4770 lei, iar tranzacțiile s-au realizat între 4,4610 și 4,5150 lei, cu închiderea la 4,5090 – 4,5120 lei. Nu este de așteptat ca BNR să intervină în piață, având în vedere că culoarul de fluctuație acceptat este +/- 3%.

Cursul dolarului american a crescut de la 3,9591 lei, la începutul perioadei, la 4,0411 lei, maxim al ultimelor două luni, la finalul ei, într-o ședință în care cotațiile au fost cuprinse între 4,013 și 4,055 lei.
Media monedei elvețiene, care a fluctuat pe piețele internaționale între 1,09 și 1,098 franci/euro, a încheiat intervalul la maximul ultimelor două luni de 4,1160 lei.

Perechea euro/dolar a scăzut de la 1,1244, la începutul intervalului, la 1,1104 dolari, la finalul acestuia, ca efect al deprecierii semnificative a lirei sterline. Odată trecut efectul psihologic euro a revenit pe creștere și a închis pe piețele americane la 1,1201 dolari.

Schimbarea de direcție a survenit după publicare datelor privind piața muncii din SUA, unde numărul de slujbe noi a scăzut luna trecută la 156.000 iar șomajul a urcat de la 4,9 la 5%.

Uncia de aur a cunoscut cea mai proastă săptămâna din acest an, prețul ei coborând la Londra până la 1.241 dolari, minimul ultimelor patru luni.

O analiză financiara realizata pentru www.infocs.ro de analistul economic Radu Georgescu. Analiza cuprinde perioada 3 – 9 octombrie​ 2016.

Comentarii

comentarii