Cutremur la Herculane – Ce fac autoritatile?

În data de 24.05.2017, în jurul orei 10.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Semenic” al judeţului Caraş-Severin organizează un exerciţiu de cooperare pe linia managementului unor situaţii de urgenţă generate de producerea unui seism în zona Băile Herculane. Scenariul exerciţiului presupune producerea unui cutremur cu magnitudinea de 5,7, la o adâncime de 9,5 km, cu epicentrul în zona Mehadia – Băile Herculane.

În urma seismului sunt avariate reţelele de electricitate, apă, canalizare şi sunt afectate mai multe imobile, printre care şi Liceul Hercules din Băile Herculane, unde se prăbuşesc mai multe elemente de construcţie, izbucneşte un incendiu, iar peste 10 persoane sunt rănite sau blocate în urma acestor evenimente.
O altă situaţie de urgenţă va fi semnalată în zona Grota Haiducilor, unde, din cauza mişcărilor seismice, două persoane se accidentează în timpul escaladării unui perete de căţărare.
Cea de-a treia situaţie operativă gestionată în cadrul exerciţiului va implica rătăcirea unor turişti în zona montană (Izvorul lui Munc). În urma cutremurului, din cauza surpării unor poteci, aceştia nu mai găsesc calea de întoarcere către staţiune.

Scopul exerciţiului vizează verificarea viabilităţii procedurilor şi planurilor operative şi de cooperare, fluxului informaţional, capacitatea de reacţie şi decizie a structurilor implicate, precum şi antrenarea structurilor cu atribuţii în gestionarea acestor situaţii de urgenţă.

În gestionarea situaţiilor de urgenţă presupuse de exerciţiu vor fi implicate pe lângă pompierii militari forţe şi/sau mijloace tehnice din cadrul: CJSU CS, CLSU Băile Herculane, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, Serviciului Judeţean de Ambulanţă Caraş-Severin, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin, Societăţii de Cruce Roşie – Filiala Caraş-Severin, S.C ENEL Distribuţie Banat S.A, Aquacaraş S.A., Serviciului Salvamont – Salvaspeo, Inspectoratului de Stat in Construcţii Caraş-Severin, Unităţii de Primiri Urgenţe şi Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Băile Herculane.

Compartimentul Informare si Relatii Publice

Comentarii

comentarii