VIDEO Ia mai toarna-un paharel daca tot suntem in fruntea clasamentului

Suntem pe un loc fruntaș printre europeni la consumul de alcool, 18,5 litri de alcool pe locuitor. Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin duce campanii, proiecte și programe de infomare și conștientizare a tinerilor și elevilor din școli privind riscurile consumului și abuzului de alcool și impactul negativ asupra sănătății și bunăstării lor în viață.

Specialiștii au constatat că, la fel ca și tutunul, consumul de alcool este ințiat de obicei în adolescență, chiar înainte de vârsta de 18 ani, de aceea cei de la Antidrog consideră că este important să se întărzie cât mai mult vârsta de inițiere a consumului de alcool, dar și de tutun sau droguri. Copiii care încep devreme să consume alcool prezintă o probabilitate mai mare de a testa și consuma și alte tipuri de droguri, a precizat subcomisarul de poliție, Sorin Andrițoi, coordonator CPECA Caraș-Severin.

Conform unui studiu făcut recent public, un procent de 10% din populația României este dependentă de alcool. Deși întâlnirile Alcoolicilor Anonimi au loc și la noi în țară, românii ocupă un loc de frunte printre europeni la consumul de alcool. Media europeană este de 15 l de alcool pe cap de locuitor, în timp ce în România media este de 18,5 l de alcool pe un locuitor consumați într-un an de zile. Ministreul Sănătății susține că 16% dintre români sunt consumatori obișnuiți de alcool, iar peste 2 milioane au probleme cu alcoolul, cifra fiind în creștere.

Tinerii și elevii din Caraș-Severin sunt informați prin aceste campanii despre efectele dăunătoare ale consumului de alcool. De exemplu celulele nervoase nu se regenerează și la fiecare consum de alcool sunt distruse mii de celule nervoase, ceea ce reduce performanțele creierului, capacității de memorare, de gândire și înțelegere, discernământ. Consumul abuziv duce în timp la leziuni ale creierului, iar consumul de lungă durată duce la pierderea memoriei, ciroză hepatică, boli de inimă, etc. Peste 60% din accidentele rutiere, crimele, violențele, violurile sunt cauzate de consumul de alcool.

Comentarii

comentarii