De ce este bine sa mancam rosii in fiecare zi

Fie că ne referim la roşie ca legumă sau ca fruct, nu este nicio îndoială că este un super-aliment care ar trebui mâncat cât mai des de majoritatea oamenilor. Specialiştii numesc roşia „aliment funcţional”, adică un aliment care face mai mult decât să furnizeze nutrienţi de bază. Ea previne boli cronice, dar oferă şi alte beneficii pentru sănătate, ca urmare a fitochimicalelor cum ar fi licopenul.

O roşie medie (aproximativ 123 grame) furnizează 22 de calorii, 0 grame de grăsimi, 5 grame de carbohidraţi (dintre care 1 gram de fibre şi 3 grame de zahăr) şi 1 gram de proteine.
Roşiile sunt o sursă bogată de vitaminele A şi C şi acid folic şi conţin o gamă largă de substanţe nutritive şi antioxidanţi beneficu, inclusiv acidul alfa-lipoic, licopen, colină, betacaroten şi luteina.
Acidul alfa-lipoic ajuta corpul să convertească glucoza în energie. Unele dovezi sugerează că acesta poate regla glucoza în sânge, îmbunătăţeşte vasodilataţia şi asigură protecţie împotriva retinopatiei la pacienţii diabetici.
Iată câteva beneficii ale roşiilor pentru organism:

Previn cancerul

Sursa de antioxidanţi puternici, precum vitaminele A, C şi licopenul, roşiile combat efectele radicalilor liberi. Studiile au arătat că roşiile previn cancerul de prostată, colorectal, pulmonar, stomac, ovarian, de col uterin şi de esofag.

Menţin pielea sănătoasă

Betacarotenul care este găsit şi în morcovi, ajuta la protejarea pielii împotriva efectelor nocive ale soarelui. Licopenul din roşii face pielea mai puţin sensibilă la razele UV, acestea fiind una din cauzele principale ale apariţiei ridurilor.
De asemenea, colagenul, sistemul de sprijin al pielii, este dependent de vitamina C, un alt antioxidant care previne daunele cauzate de soare, poluare, care previne ridurile şi îmbunătăţeşte textură.

Oase puternice

Calciul şi vitamina C din roşii, ambele sunt foarte bune pentru repararea şi consolidarea oaselor. Lipsa de licopen din dietă unei femei aflate la menopauza este strâns legată de apariţia osteoporozei. Licopenul se pare că îmbunătăţeşte masa osoasă, de aceea consumul de roşii este o modalitate foarte bună de a lupta împotriva osteoporozei.
Sucul de roşii te scapă de durerile de picioare. Vezi şi alte alimente din bucătăria şi cămara ta care pot înlocui medicamentele

Reglează tensiunea arterială

Un aport scăzut de sodiu este esenţial pentru scăderea tensiunii arteriale, dar la fel de important este şi creşterea aportului de potasiu, mineral care ajută vasodilataţia.
Păstrează inimă sănătoasă şi previn bolile cardiovasculare
Conţinutul de fibre, potasiu, vitamina C şi colina din roşii, toate ajuta la păstrarea sănătăţii inimii. Acestea ajuta la scăderea colesterolului. Astfel, incluzând roşiile în dieta poţi preveni atacul de cord, dar şi accidentul vascular cerebral.

Reglează zahărul în sânge

Roşiile sunt o sursă de crom, acesta ajutând la reglarea zahărului din sânge. De asemenea, şi fibrele au acelaşi efect.

Îmbunătăţesc vederea

Vitamina A, prezenta din abundenţă în roşii, îţi poate îmbunătăţi vederea şi te poate ajuta să previi orbirea de noapte. Un studiu recent arata ca un consum echilibrat de roşii ar putea ajuta la reducerea riscului de degenerescenta maculară, o boală gravă şi ireversibilă a ochilor.
Alungă depresia
Acidul folic din roşii poate ajuta în cazul depresiei pentru că previne formarea excesului de homocisteina. Excesul homocisteina interferează cu producerea de serotonină, dopamină, noradrenalina care reglementează nu numai starea de spirit, ci şi somnul şi apetitul.

Author: R. Ioana
Filed Under: Leacuri naturale

Comentarii

comentarii