Decembrie 1989 – Revoluția la Reșița, între adevăr, manipulare şi diversiune VIDEO

„Decembrie 1989 – Revoluția la Reșița, între adevăr, manipulare şi diversiune” se numeşte cartea lansată, joi, la sediul Palatului Administrativ şi care îi are ca autor pe ing. Dan Dumitru. „Orice carte apărută ce are ca temă Revoluția din Decembrie 1989 este binevenită, pentru că poate să ofere un punct de vedere, poate să ofere mărturii, documente suplimentare față de cele știute anterior. Din păcate, Revoluția de la Reșița nu a fost însemnată în cărți, în studii istorice. Acum 20 de ani am scos o broșură, Carte de pomenire despre evenimentele din Decembrie 1989. În prezent, vorbim de o altă carte și știu că și alții pregătesc asemenea cărți. Cred că inițiativa domnului ing. Dan Dumitru de a scoate o astfel de carte este, cum spuneam, binevenită și, în contextul împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, vine ca o rememorare, ca o cinstire a Revoluției”, a afirmat criticul de artă Gheorghe Jurma.

 

 

La lansarea cărţii „Decembrie 1989 – Revoluția la Reşiţa între manipulare, adevăr și diversiune” au fost prezenţi şi au luat cuvântul oameni care au luat parte activ la aceste evenimente.

Manifestarea a cuprins şi un moment de reculegere, dedicat eroilor care şi-au dat viaţa în acel decembrie sângeriu, dar şi liderului Revoluţiei de la Reşiţa, Nicolae Dumitru Vlădulescu. Despre acesta din urmă, dar şi multe alte amintiri din timpul Revoluţiei din Decembrie 1989 de la Reşiţa, a scris şi autorul cărţii, Dan Dumitru.

„Până acum, Reșița nu a avut pus pe hârtie, așa de coagulat și de precis, legat de acte și păreri ale unor conducători de instituții din Reșița și din județ. Printre ei se află fostul comandat al miliției, al unității militare, fostul șef al armelor, colonelul Toader Lache, cel care a împărțit revoluționarilor arme pentru a păzi orașul. Mai toate întâmplările peterecute în acele zile mi s-au părut atât de spontane și de scurte, că a trebuit să treacă mult timp să le analizez.

 

Decembrie 1989 – Revoluția la Reșița, între adevăr, manipulare şi diversiune. Cei care preluaseră puterea au intrat atunci în sala de şedinţe a Comitetului Central, azi sala în care ne aflăm, care era mult mai mică și mai întunecoasă. Cei prezenţi au putut vedea şi cât de novici și de tineri și nepricepuți au fost cei care au preluat puterea. Ulterior, în legătură cu Timișoara și Bucureștiul, au reușit să se organizeze mult mai bine”, a declarat autorul cărții, Dan Dumitru. 

 

Comentarii

comentarii