Deci, ce se întâmplă totuși? Euro a crescut la 4,48 lei!

Deciziile luate de BCE la jumătatea săptămânii, au avut ca efect înmulţirea operaţiunilor speculative şi noi ieşiri de capital de pe pieţele emergente, care au produs deprecierea semnificativă a monedelor de la marginea zonei euro.

La finalul perioadei analizate cursul euro a urcat la 4,4693 lei, maximul ultimelor cinci luni, mai sus cu 2,33 bani faţă de ultima şedinţă din noiembrie.
Piaţa valutară s-a deschis la 4,4650 – 4,4690 lei, dar după anunţarea mediei de către BNR euro a crescut până la 4,4840 lei, cotaţiile de la închidere fiind de 4,4810 – 4,4840 lei.

Evoluţii asemănătoare faţă de euro aveau şi monedele din regiune, cea poloneză fiind cea mai afectată, ea depreciindu-se până la 4,337 zloţi, în timp ce cea maghiară scădea până la 314,2 forinţi.

Euro ar putea ataca zilele următoare pragul de 4,50 lei, care nu a mai fost atins de la începutul acestui an, în cazul în care vor continua exiturile de capital, înainte de întâlnirea Comitetului de politică monetară al Rezervei Federale americane, care se va desfăşura săptămâna viitoare. Investitorii aşteaptă de la aceasta o decizie de majorare a dobânzii, prima după aproape zece ani.

O astfel de măsură este tot mai sigură, după ce Departamentul Muncii a anunţat crearea a 211.000 noi locuri de muncă în SUA, nivel superior previziunilor analiştilor, acesta fiind unul din principalii indicatori luaţi în calcul de Fed atunci când îşi stabileşte politica monetară. Creşterea dobânzii va avea ca efect înmulţirea plasamentelor în dolari.

Deprecierea leului faţă de euro se menţine în culoarul de +/- 5% considerat unul normal de către banca centrală şi nu trebuie să creeze îngrijorări având în vedere că
produsul intern brut al României a crescut, în primele nouă luni ale anului, cu 3,7%.

Dolarul american care a atins în 3 decembrie maximul său istoric de 4,2220 lei, a încheiat perioada cu o scădere puternică, la 4,1167 lei, provocată de deprecierea lui faţă de euro.

Media monedei elveţiene, care a fluctuat pe pieţele internaţionale între 1,08 şi 1,092 franci/euro, a încheiat perioada analizată la 4,1120 lei.

Deciziile luate Banca Centrală Europeană, la jumătatea săptămânii, de a pune băncile să plătească pentru facilitatea de a-şi plasa banii în seifurile BCE, dar şi de extindere a programului de achiziţie lunară de obligaţiuni suverane ale statelor sau ale companiilor din zona euro de până la 60 de miliarde de euro până la sfârşitul lunii martie 2017, au permis speculatorilor să îşi marcheze profiturile, iar perechea euro/dolar a crescut, în două zile, de la 1,0550 la 1,0956 dolari. La finalul perioadei, euro se tranzacţiona pe pieţele americane la 1,0947 dolari.

Reamintim că majoritatea marilor bănci internaţionale sau a analiştilor anticipează, pentru anul viitor, o scădere a euro sub paritatea cu dolarul, pentru prima oară după decembrie 2002.

Analiza cuprinde perioada 30 noiembrie – 4 decembrie

Comentarii

comentarii