Deci, cum rămâne cu centralele individuale de apartament ?

Uniunea Europeană a impus noi reglementări cu privire la centralele termince. Astfel, din luna septembrie a acestui an, pe piaţa locală vor fi importate doar centralele termice în condensare. Asta înseamnă că treptat, treptat, centralele convenţionale vor dispărea din depozitele magazinelor. Totuşi, pentru că mulţi retaileri şi-au făcut stocuri mari, românii încă mai pot cumpăra centrale termice mai ieftine.

Centrala termică în condensaţie este cu 50% mai eficientă decât cea convenţională, dar mai scumpă. Preţurile actuale pornesc de la 3.000 de lei, şi pot ajunge la 10.000 de lei, în funcţie de mărime, echipare tehnică, dar şi de performanţe. Preţul pentru o centrală convenţională este de circa 2.000 de lei.

„Furnizorii, atât producătorii, cât şi importatorii, nu mai au voie să comercializeze după 26 septembrie cazane pe gaz, care nu sunt în condensaţie. Din informaţiile noastre, comercianţii români şi-au făcut stocuri consistente, dar nu putem să facem o estimare a numărului exact, dar e vorba probabil de zeci de mii de unităţi. Estimez că aceste stocuri se vor epuiza în urmatoarele 8, cel mult 12 luni”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Valentin Nan, directorul de marketing al Viesmann România.

De aceeaşi părere este şi Cătălin Drăguleanu, directorul Ariston Thermo România, care spune că în următoarele luni, centralele termice convenţionale vor dispărea de a raft.

Totuşi, centrale termice convenţionale se găsesc şi la cel mai mare retailer, Dedeman, dar şi la eMag.

Comentarii

comentarii