Defilare, paradă, alocutiuni, capsula timpului și fasole la cazan de 1 Decembrie la Resita VIDEO

Peste 3000 de reșițeni au venit să participe la manifestările organizate de autorități cu ocazia Zilei Naționale. Piața 1 Decembrie a fost împodobită cu steaguri și eșarfe așa că reșițenii au intrat imediat în atmosfera de sărbătoare din Centrul Civic cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri. Ceremonia a fost deschisă de prefectul Matei Lupu care a trecut în revistă Garda de Onoare. După intonarea imnului de stat, a urmat un ceremonial religios, oficiat de un sobor de preoți. A urmat o scurtă lecție de istorie prezentată de istoricul Ovidiu Roșu, directorul Arhivelor Naționale secția Caransebeș. După alocuțiunile autorităților a urmat parada militară, ocazie cu care au fost prezentate și autoutilitarele de intervenție aflate în dotarea structurilor MAI.

Oficialităţile au ţinut mici discursuri – de această dată fără pic de nuanţa politică. Au vorbit prefectul Matei Lupu, președintele CJ- Silviu Hurduzeu și primarul Reșiței, Ioan Popa. Discursul edilului a fost unul simplu, cu câteva elemente legate de istorie și actualitate, dar cu mult crez și multă speranță în viitor. Mai exact, Ioan Popa a adresat o scrisoare din prezent pentru viitor. Expeditorul este edilul Ioan Popa, iar destinatarul, edilul din 2118 al Reșiței. Momentul a fost primit deosebit de bine de către miile de reșițeni care au aplaudat inițiativa primarului. Scrisoarea a fost pusă ,,într-o capsulă a timpului” ca va fi depusă în subsolul fântânii cinetice din centrul civic și care va fi deschisă…peste 100 de ani.

Cel mai aşteptat moment, a fost – ca in fiecare an – parada și defilarea detaşamentelor de pompieri militari, jandarmi, poliţie, poliţie de frontieră şi poliției locale cu parada maşinilor de intervenţie. La final, reşiţenii au fost invitaţi la o porție de fasole cu ciolan. Cei care au dorit, au fost serviți ca la cazarmă – direct de la cazan cu iahnie de fasole cu ciolan afumat, pâine şi castravete murat. reșițenii care au mâncat din fasolea de sărbătoare, au avut numai cuvinte de laudă la adresa bucătarilor și mai ales, pentru această inițiativă.

Este pentru a doua oară când la Reșița s-a oferit ,,mâncarea națională”. Cu toate că vorbim de sute de oameni, fasolea a ajuns la toți pofticioșii și totul s-a desfășurat în cea mai mare ordine și disciplină.

După încheierea ceremonialului dedicat Zilei Naţionale a României, participanţii au fost invitaţi la un spectacol folcloric, care totodată a dat startul Târgului de Crăciun din municipiul de pe Bârzava. Ca un mic amănunt, trebuie felicitată ideea administrației publice prin care stema de pe DEalul Golului, a redevenit un punct care atrage toate privirile. De o parte si de alta a stemei, au fost legate doua eșarfe tricolore. Acest mic amănunt a schimbat cu totul aspectul stemei de pe deal. Reșițenii au salutat această inițiativă și le-au adresat felicitări celor care au avut această idee.

Comentarii

comentarii