Dependenți de aparatul de respirat si curentul electric, dar ignorați total de Statul Român – Aer cu porția și pe bani VIDEO

Ordonanța de urgență privind plafonarea prețurilor la energie nu prevede excepții pentru astfel de situații. Iar o asemenea excepție este categoria bolnavilor dependent de aparatele de respirat.

Ordonanța de Urgență a Guvernului privind plafonarea prețurilor la energie electrică prevede un tarif maxim de 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh. Condiția este ca beneficiarul să se încadreze într-un consum lunar de maximum 255 lei kWh.

Doar într-un singur sat din apropierea Reșiței, sunt mai mulți bolnavi dependent de aparatele de respirat sau cu oxigen. Este cunoscut faptul că județul Caraș Severin a avut exploatații miniere pe tot teritoriul. De la minele de bauxite din sud și până la minele de huilă sau antracit din centrul județului sau cele de minerale rare și uraniu din nord.

Activitatea minieră și anii de muncă din subteran sau din cariere și-au lăsat amprenta asupra sănătății foștilor angajați. Silicoza, fibroza sau BPOC – Bronhopneumopatia Obstructiva Cronica sunt doar câteva dintre bolile ce-I fac pe bolnavi dependenți de aparatele de respirat.

Pentru a putea respira, pentru a trăi – aparatele sunt conectate si funcționează în unele cazuri 24 de ore din 24. Practic, acești bolnavi sunt legați de aparat și de pat cu un furtun prin care vine aerul, prin care vine viața. Un asemenea aparate consumă și 2 kw pe zi. În funcție de cât de noi sunt. În aceste condiții, când unei gospodării care mai are probabil si un frigider, un congelator și ceva becuri, doar aparatul consumă mai bine de jumătate din cota de curent electric alocată și luată în calcul de guvernanți pentru un preț minim la kilowat.

Bolnavii sunt disperați și îngroziți de ce s-ar putea întâmpla în cazul în care le-ar veni o factură uriașă așa cumj se întâmplă și în alte părți. În prezent, unul dintre bolnavi plătește în jur de 300 de lei lunar – asta în condiția în care în casă are un frigider, 4 becuri, un televizor cu led și…aparatul de respirat.

Celălalt bolnav – fiindcă are si un congelator și și mai multe becuri, plătește în jur de …1200 de lei lunar. Și nimănui nu-I pasă și nimeni nu îi ajută pe acesti bolnavi cu nimic.

Deși sunt de etnie croată – peste 95% din sat sunt croați – acești oameni spun că sunt români, că au trăit și au simțit românește fiindcă aici au trăit străbunii lor, aici trăiesc ei și aici vor muri. Dar ceea ce se întâmplă acum depășește orice limită. Guvernanților nu le pasă, se gândesc doar la ei, n-au pic de empatie pentru cei ce i-au trimis în funcțiile pe care le ocupă.

Comentarii

comentarii