Dependenți de aparatul de respirat si curentul electric și mințiți de politicieni VIDEO

Doar într-un singur sat din apropiErea Reșiței, sunt mai mulți bolnavi dependenți de aparatele de respirat sau generatoarele de oxigen. Este cunoscut faptul că județul Caraș Severin a avut exploatații miniere pe tot teritoriul. De la minele de bauxite din sud și până la minele de huilă sau antracit din centrul județului sau cele de minerale rare și uraniu din nord.

Activitatea minieră și anii de muncă din subteran sau din cariere și-au lăsat amprenta asupra sănătății foștilor angajați. Silicoza, fibroza sau BPOC – Bronhopneumopatia Obstructiva Cronica sunt doar câteva dintre bolile ce-I fac pe bolnavi dependneți de aparatele de respirat.

Pacienții au primit un aparat de generator de oxygen pe care-l au acasă și de care sânt dependenți. Pentru a putea respira, pentru a trăi – aparatele sunt conectate la rețeaua de energie electrică si funcționează în unele cazuri 24 de ore din 24.

Pracic, acești bolnavi sunt legați de aparat și de pat cu un furtun prin care vine aerul, prin care vine viața de fapt. Un asemenea aparate consumă și 2 kw pe oră. În funcție de cât de noi sunt. În aceste condiții, când unei gospodării care mai are probabil si un frigider, un congelator și ceva becuri, doar aparatul consumă aproape în totalitate cota de current electric alocată și luată în calcul de guvernanți pentru un preț minim la kilowat.

  Ordonanța de urgență privind plafonarea prețurilor la energie nu prevede execpții pentru astfel de situații. Iar o asemenea excepție este categoria bolnavilor dependent de aparatele de respirat.

Ordonanța de Urgență a Guvernului privind plafonarea prețurilor la energie electrică prevede un tarif maxim de 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh. Condiția este ca beneficiarul să se încadreze într-un consum lunar de maximum 255 lei kWh.

Bolnavii sunt disperați și îngroziți de ce s-ar putea întâmpla în cazul în care le-ar veni o factură uriașă așa cum s-a întâmplat deja și în alte părți. În prezent, unul dintre bolnavi plătește în jur de 1200 de lei lunar – asta în condiția în care în casă are un frigider, 4 becuri, un televizor cu led și…aparatul de respirat.

Supă apariția la tv în data de 22 septembrie a reportajelor realizate de Antena 3CNN, la un moment dat, guvernanții au discutat despre alcordarea unor facilități acestei categorii de bolnavi și……cu atât au rămas. Guvernanții au promis iar bolnavii au primit …speranța că poate – poate se va gândi cineva și la ei.  

Până atunci, Petru Chiceș din Caraș Severin, fost miner, le dorește guvernanților să aibă parte de bani mulți,dar și de boala lui. Ca să vadă și ei cum este să respite prin aparat, să primești aerul cu porția.   

Deși este de etnie croată – peste 95% din sat sunt croați – acești oameni spun că sunt români, că au trăit și au simțit românește fiindcă aici au trait străbunii lor, aici trăiesc ei și aici vor muri. Dar ceea ce se întâmplă acum depășește orice limită. Guvernanților nu le pasă, se gândesc doar la ei, n-au pic de empatie pentru cei ce i-au trimis în funcțiile pe care le ocupă.

Comentarii

comentarii