Deponeul de peste 50 mil euro de la Lupac sta nefolosit iar gunoiul se arunca pe camp VIDEO

Inceput in anul 2012, Proiectul Mangement al deșeurilor, nu este funcțional. In prezent, in mai tot judetul, cu exceptii, gunoaiele se arunca pe camp.

În cadrul ședinței la care au participat Silviu Hurduzeu, Flavius Nedecea, Victor Naidana si constructorii, a fost analizată soluția tehnică prezentată de antreprenor. Este vorba de lucrările de remediere la hala de sortare din cadrul CMID Lupac, avariată la finalul anului 2018. Consiliul Județean, ca beneficiar, va solicita antreprenorului să demonstreze că soluția tehnică expusă se încadrează în costurile de operare garantate prin oferta depusă la licitație. Au mai fost discutate termenele de realizare a lucrărilor, mai exact măsurile ce se impun pentru scurtarea acestora. Urmează ca forul județean să elibereze, cu celeritate, certificatul de urbanism și autorizația de construire.

Deponeul de la Lupac va fi funcțional, cu puțin noroc, abia la anu. Asta dadeau de înțeles reprezentanții Consiliului Județean Caraș-Severin acum vreo 3 luni. La recepția proiectului au întâmpinat tot felul de probleme.

Început în 2012 proiectul Mangement al deșeurilor în Caraș-Severin nu este funcțional nici în momentul de față. Putem vorbi de punerea în funcţiune a acestui deponeu la sfârşitul anului 2019, începutul anului 2020, este cel mai nou termen avansat de administrația județeană. Printre factorii care au dus la întârziere acestui proiect se numără: schimbările de tehnică a contractării sau lipsa de experiență a constructorului. Ultimele probleme care au apărut în 2018. Ele sunt cele legate de prăbușirea acoperișului unei hale, precum și deplasarea unui bazinului de levigat.

Victor Naidan, managerul de proiect, spune ca: ,,Primele trei luni de după recepţie ne aflam la momentul în care noi trebuia să desfăşurăm activităţi ce ar fi trebuit realizate de antreprenor şi obţinem autorizaţia de funcţionare, care a avut o problemă referitoare la modul în care antreprenorul a înţeles să facă documentele pentru gospodăria de apă şi, ca atare, noi a trebuit să refacem o documentaţie, pe fondurile Consiliului Judeţean Caraş-Severin pentru stabilirea unor perimetre sanitare şi de protecţie şi pentru puţurile forate şi reuşim să obţinem, cred că în luna aprilie, autorizaţia de funcţionare a depozitului şi a staţiilor de transfer, moment în care cerem operatorului să pregătească mobilizarea. De aici, încep discuţiile legate de obţinerea randamentelor proiectate pentru fluxul tehnologic, rezervele majore ale operatorului legate de capacitatea tocătorului şi a fluxului din tratarea mecano-biologică de a asigura prelucrarea continuă a deşeurilor. Operatorul ne pune la dispoziţie două soluţii.

Una dintre ele era să îi dăm o împuternicire pentru a depozita direct în depozit, fără tratare mecano-biologică în condiţiile în care se întâmplă ceva în cadrul fluxului şi nu mai poate lucra, lucru cu care nu am fost de acord, pentru că ar contrazice însăşi ideea proiectului, iar a doua, solicita înlocuirea tocătorului. Spre toamna anului 2018, antreprenorul, împreună cu operatorul efectuează două săptămâni de teste, care demonstrează că, în final, ar putea obţine la modul de operare, cu mici amendamente, randamentele preconizate de proiect. Acum, însă, se întâmplă altceva, şi anume, bazinul de levigat se ridică deasupra solului. E o surpriză completă pentru toată lumea. Se face o expertiză care demonstrează că este, în esenţă, un viciu de proiectare. Bazinul este construit din beton, are pereţi armaţi, de 40 cm, care sunt intacţi, fără a avea nicio fisură. Acesta are 1.000 m.c., ceea ce înseamnă un volum destul de mare. La un calcul simplu, cantitatea de beton în pereţi ar fi trebuit să fie triplă pentru a putea asigura stabilitatea şi flotabilitatea lui” spun factori din Consiliul Judetean”.

,,În momentul în care reuşim s-au facut lucrările de stabilizare şi propunem o soluţie antreprenorului, de lucru în sistem de avarie, care să permită totuşi funcţionarea, ceea ce era posibil, în acel moment fiind deja în discuţii cu Agenţia pentru Protecţia Mediului şi cu Garda de Mediu, asta iarna apare problema acoperişului, care are anumite elemente obiective, respectiv, încărcarea de zăpadă a fost peste cele 150 kg/m.p. pe care le prevede normativul. Nota iniţială a expertului tinde spre un viciu de execuţie, dar încă se fac verificări în ceea ce priveşte partea de proiectare”, a declarat Victor Naidan, managerul de proiect.

Gunoi aruncat de Primaria Lapusnicu Mare pe malul Nerei

Momentan gunoiul cărășenilor este transportat la Oradea și la Drobeta Turnu Severin, însă aceste soluții nu sunt unele pe termen lung. Reprezentantul Guvernului în teritoriu speră ca problemele apărute să fie depășite și soluționate cât mai repede posibil.„Dacă ar fi după mine, era deschisă de mult. Este o problemă destul de importantă pentru judeţul Caraş-Severin şi nu mă refer doar la situaţia care s-a discutat în şedinţa Comitetului de dialog social, dar şi la faptul că în cazul în care nu se va mai primi gunoiul la Severin ori la Oradea, vă daţi seama în ce situaţie ajungem! Unde să depunem gunoiul? Chiar e o problemă deosebită, însă sper că vom avea destulă înţelegere şi înţelepciune şi cu un efort fantastic din partea Consiliului judeţean, a primăriilor şi a tuturor factorilor care au putere de decizie, să putem depăşi impasul. Acum, cât este totul bine şi cât se duce gunoiul în altă parte nu ne dăm seama că există o problemă gravă. Dar gândiţi-vă ce înseamnă într-un oraş, într-un judeţ, să nu ai unde să depozitezi gunoiul o săptămână!?!”, a declarat Matei Lupu, prefectul județului Caraș-Severin.

Proiectul „Sistem integrat de management al deșeurilor în județul Caraş-Severin” este cofinanţat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Sectorial „Mediu” 2007-2013 (Faza 1) şi din Fondul de Coeziune, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (Faza 2). Valoarea proiectului pe faza I a fost de 34.652.829 euro, iar pe faza a II de peste 8.000.149 eur.

In acest timp, gunoiul este aruncat la marginea campului sau si mai grav, pe malul raurilor din judet.

Comentarii

comentarii