Deshumare la Verendin în prezența procurorilor militari

În prezența unui procuror de la Parchetul Militar, miercuri, vor fi deshumate osemintele unuia dintre tinerii luptători anticomuniști din Banat, mort la numai 21 de ani. Istoricii povestesc că și-a sfârșit viața în cele mai sinistre condiții: cu creierul spart de gloanțe, a fost pus cu picioarele pe jar aprins, de securiști, ca să ”mărturisească”. Cocoșilă, după numele său din acte Petru Jurchescu din Veredin, Caraş-Severin, s-a alăturat organizației de rezistență condusă de colonelul Uță, celebră în munții Banatului în perioada de instalare a comunismului în România.

Acţiunea de deshumare va fi efectuată de o echipă specializată de arheologi de la IICCMER, alcătuită din Gheorghe Petrov, Paul Scrobotă şi Horaţiu Groza. Investigaţiile se vor desfăşura în ziua de 6 mai 2015 în prezenţa reprezentanţilor Parchetului Militar, care a fost sesizat de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMR) în privinţa acestui caz.

Cocoșilă a fost singurul copil al lui Gheorghe şi al Versaviei Jurchescu. După ce la 13 ani și-a pierdut tatăl pe front, Petru a rămas capul familiei, și, imediat după război, s-a alăturat mișcării de rezistnță anticomunistă. La 20 de ani avea nevastă și doi copii, dar nu putea suporta nedreptățile pe care le comiteau comuniștii și a decis să lupte. Ca să nu își expună familia, a plecat în munți, alături de cei care se reuniseră, cu doi ani în urmă, în jurul colonelului Uță ( n.r. ofișer de carieră, fost prefect de Severin, care pe 23 august 1944 s-a înscris în PNȚCD, fracțiunea Maniu).

Preluare, citește mai multe pe http://www.evz.ro/ordin-de-la-securitate-muribundul-sa-fie-pus-cu-picioarele-in-jar-aprins-pentru-a-fi-fortat-sa-vorbeasca-povestea-luptatorului-anticomunist-cocosila-care-va-fi-deshumat-la-veredin.html?v=1

Comments

comments

Powered by Facebook Comments