Deși este ilegal, au dat foc și au ars de vii animalele nevinovate

Imagini apocaliptice preluate de la ISU ne arată cât de indiferenți au devenit românii față de natură, de mediul înconjurător și, nu în ultimul rând, față de legea ce ar trebui respectată. Prea multe tragedii și mult prea mult rău fac „piromanii” care sunt fie prea ignoranți fie prea lipsiți de un minim bun simț ca să înțeleagă că nu doar ei contează. Faptele de acest fel ar trebui pedepsite cu închisoarea pentru că este evident că amenzile pe majoritatea nu-i sperie.
„Mergând pe deal sa văd ce s-a distrus în urma focului. Priviți ce se întâmpla din cauza focului… Acel moment, când de fapt dincolo de chibrit, flăcări și simple miriști exista o lume aparte, specială, există viață și dragoste, iar noi,bolnavi, dăm foc pentru a ne bucura de fum. Imaginile spun totul…?” Mesaj postat în luna martie pe facebook.


Pentru arderea miriștilor amenda este de la 3.000 până la 6.000 lei, pentru persoane fizice, și între 25.000 și 50.000 lei, pentru persoane juridice. În repetate rânduri Garda Națională de Mediu ne-a confirmat faptul că legislația în domeniul protecției mediului interzice arderea miriștilor, a stufului, a tufărișurilor sau vegetației ierboase, de către persoane fizice sau juridice, fără acceptul autorităților competente pentru protecția mediului și fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență. În caz de neconformate, vor fi aplicate sancțiuni constând în amendă de la 3.000 până la 6.000 lei, pentru persoane fizice, și între 25.000 și 50.000 lei, pentru persoane juridice.

Cu toate acestea, din cauza legii ambigue, în Caraș-Severin, nu a fost aplicată nici o amendă pentru incendierea vegetației. Deasemenea, deși anunța cu surle și trâmbise că va sista plățile pentru suprafețele unde a fost incendiat terenul, APIA a dat banii în continuare. În plus, în școli nu se pune un accent mai puternic pe protejarea naturii, nu se fac destule lecții în natură, nu sunt predate lecții despre iubirea și protejarea florei și faunei, a vieții în general. Nu știm că în vreo comună, măcar un primar ă fi strâns oamenii, să le explice ce înseamnă și ce urări catastrofale pentru mediu are un asemenea gest, acela de a incendia terenurile.

Din păcate, încă mai sunt idioți care dau foc și acum ierbii uscate, în plină vegetație, când păsările au pui, când căprioarele încep să fete, când natura este mai frumoasă. Dovada o puteți vedea după km 8 pe DN58 spre Caransebeș, pe partea stângă a drumului. Sau în zona Goruia, pe Valea Carașului. Și exemplele ar putea continua.

Comentarii

comentarii