Diabetul zaharat – O problema judeteana si naționala

Peste 11 milioane de lei au fost alocați anul trecut în Caraș-Severin, pentru derularea Programului Național de Diabet zaharat, pentru teste de autoimunizare și medicamente antidiabetice. Numărul bolnavilor a înregistrat o creștere alarmantă, iar statul cheltuie sume tot mai mari pentru tratament.

În opinia directorului medical al Casei Județene de Asigurări de Sănătate sunt necesare mai mult ca oricând noi politici de sănătate publică, pentru prevenirea diabetului. Această boală este principala cauză de orbire, insuficienţă renală sau atac vascular cerebral, complicaţii care provoacă anual milioane de decese.

”Numărul de pacienți crește. Și va crește. Mult. Nu mai fumăm în spații închise, ce să zic, e o mare realizare. Dar nimeni nu vede pericolul mai mare, o toxină mai periculoasă: zahărul. Dacă nu se iau măsuri acum, vom vedea tot mai mulți tineri și copii cu diabet. Rezultate pe Programul de Diabet nu se vorvedea pe un program de prevenție făcut pe 2 ani de zile. Acela trebuie făcut pe o generație, pe termen mediu și lung. Doar cei care se vor naște din momentul implementării acelui program nu vor avea diabet la 20 de ani”, a declarat medicul Laurențiu Mărțuică.

În 2015 numărul de bolnavi tratați cu medicamente antidiabetice în Caraș-Severin a fost de 10 546, față de 2014 când au fost 10 097, și 2013 când s-au înregistrat 8 800 de pacienți. Costul mediu de tratament pentru un bolnav într-un an este de 936 de lei. La copii suma crește până la 1 167 de lei.

Comentarii

comentarii