Dieta MIND mentine sanatatea creierului

Un stil de viata sanatos ce include un regim alimentar echilibrat ajuta la mentinerea greutatii ideale si previne aparitia diabetului si bolilor de inima. Insa acum, exista si mai multe dovezi ce sustin ipoteza ca o dieta buna pentru inima este benefica si pentru creier. Astfel, se poate preveni si incetini declinul mintal, dementa si boala Alzheimer.
Studii recente arata ca persoanele ce au un regim alimentar sanatos au un risc scazut de a avea probleme in capacitatea de a procesa informatiile. Rezultatele sugereaza ca persoanele care au deja un declin mintal – si risca sa sufere de dementa – pot incetini afectiunile printr-o nutritie corespunzatoare.

Multi cercetatori sunt de parere ca o dieta variata poate incetini aparitia bolii Alzheimer, iar studiile arata ca dieta mediteraneana, dieta DASH si dieta MIND (un hibrid intre cele doua) sunt benefice sanatatii creierului.

Toate aceste regimuri recomanda un consum crescut de fructe, legume si nuci si propun inlocuirea cerealelor procesate cu cerealele integrale. Dietele se axeaza pe alegeri sanatoase – peste, pui si seminte.

Dieta Dash, cel mai sanatos regim de slabire

Grasimile recomandate in dieta mediteraneana provin din uleiul de masline, ce nu ridica nivelul de colesterol in acelasi mod ca grasimile saturate. Un studiu recent a dezvaluit faptul ca dieta mediteraneana cu ulei de masline si nuci a imbunatatit capacitatea de gandire la varstnici.

Dieta mediteraneana restrictioneaza aportul de produse lactate, oua si carne rosie, ocazional se recomanda branza sau iaurt fara adaos de grasimi. Dieta DASH se bazeaza pe produse lactate fara grasimi si limitarea cantitatii de sodiu din alimentatie. Dieta MIND foloseste informatiile oferite si testate ale acestor doua regimuri si le combina pentru a oferi beneficii sanatatii creierului.

Exista dovezi convingatoare care atesta faptul ca legumele cu frunze verzi sunt in mod special foarte importante pentru mentinerea unei minti sanatoase, deci se recomanda cel putin o portie, zilnic, alaturi de alte legume. De asemenea, in dieta MIND se recomanda fructele de padure, in schimbul altor fructe, deoarece acestea sustin sanatatea creierului.

In toate cele trei diete se evita excesul de zahar, sare si grasimi saturate, dar si alimentele procesate, ce sunt bogate in aceste substante. Un regim alimentar bogat in zaharuri cauzeaza aparitia diabetului, ceea ce creste riscul dezvoltarii bolii Alzheimer.

Topul celor mai bune diete si regimuri de slabire

Daca alegem una dintre aceste diete, se reduc cauzele asociate cu boala Alzheimer, insa nu se cunoaste cu exactitate daca anumite alimente sunt benefice sau daca o combinatie de nutrienti diferiti sunt de ajutor.

Un alt studiu a urmarit evolutia a mai mult de 1.200 de voluntari cu varsta peste 65 de ani, ce au urmat cu strictete dieta mediteraneana. S-a descoperit ca riscul de a fi afectati de boala Alzheimer era cu 34% mai scazut comparativ cu voluntarii care nu au urmat dieta.

Acizii grasi Omega 3 din alimente precum peste, seminte, nuci si ulei de masline sunt anti-inflamatorii. Dieta mediteraneana si alte regimuri similare recomanda alimente care previn inflamatia, fapt ce previne aparitia bolii Alzheimer.

Stresul oxidativ este o alta cauza care duce la dezvoltarea afectiunii, iar dietele prezentate sunt bogate in alimente antioxidante, afine sau spanac. In teste de laborator s-a descoperit ca substantele din uleiul de masline, fructele de padure, prune, struguri, nuci si caise au ajutat la prevenirea declinului mintal.

De asemenea, ierburile si condimentele pot scadea inflamatiile si stresul oxidativ. Dieta DASH recomanda un consum bogat de ierburi si condimente, pentru a inlocui sarea. Curcuma poate preveni boli precum Alzheimer, Parkinson, dar si atacul de cord, datorita proprietatilor anti-inflamatorii si antioxidante. Scortisoara ajuta la prevenirea declinului mintal, iar 30 de mg de sofran consumat zilnic este la fel de eficient ca donepezil, un medicament folosit pentru atenuarea simptomelor bolii Alzheimer.

Toate aceste beneficii au fost demonstrate de catre cercetatori in studii realizate de-a lungul ultimilor ani. In prezent, se analizeaza efectele unor alimente care pot preveni dementa, se fac teste ce exploreaza beneficiile uleiului de cocos, afinelor, rosiilor si vinului rosu.

Simptome ale bolii Alzheimer

oala Alzheimer este o afectiune in care celulele nervoase din creier se deterioreaza, ceea ce face dificila transmiterea corespunzatoare a semnalelor catre acest organ. Simptomele maladiei Alzheimer sunt greu de perceput initial, insa cei ce pot dezvolta boala au probleme cu memoria si gandirea, fapt ce ingreuneaza activitatile zilnice.
Care sunt simptomele bolii Alzheimer?

La cele mai multe persoane cu maladia Alzheimer, boala progreseaza lent, pe o perioada de cativa ani. Simptomele nu pot fi observate imediat, dar membrii familiei pot tine cont de urmatoarele simptome comune.

Memoria si gandirea se degradeaza. Persoanele au dificultati in a-si aminti lucruri sau a retine noi informatii. In etapele ulterioare ale bolii, se produc pierderi de memorie pe termen lung, ceea ce inseamna ca nu isi pot aminti informatiile personale, cum ar fi locul de nastere, domiciliul, ocupatia, sau numele membrilor apropiati ai familiei.

Starea de confuzie si dezorientare. Persoanele cu boala Alzheimer se pot pierde atunci cand sunt singuri si nu sunt capabili sa-si aminteasca unde sunt sau cum au ajuns acolo. Nu pot recunoaste locuri si situatii familiare anterior. De asemenea, nu pot identifica chipurile oamenilor cunoscuti sau nu pot sti chiar ce an este.

Rodiile stopeaza maladia Alzheimer

Uitarea. Persoanele care sufera de maladia Alzheimer pot uita unde au pus lucrurile utilizate zilnic, cum ar fi pahare, un aparat auditiv, cheile, etc. Ei pot pune, de asemenea, lucruri in locuri ciudate, cum ar fi uitarea ochelarilor in frigider.

Probleme in indeplinirea sarcinilor zilnice. Cei care au boala Alzheimer pot incepe sa aiba dificultati in indeplinirea sarcinilor de zi cu zi, cum ar fi mancatul, imbracatul si ingrijirea de baza. Planificarea si indeplinirea unor obiceiuri zilnice sunt, de asemenea, afectate.

Schimbarea comportamentala. Persoanele devin neobisnuit de furioase, iritabile, agitate sau, din contra, prea linistite. Uneori, cei care sufera de boala Alzheimer pot deveni paranoici sau tematori.

Incapacitatea de a se orienta. Boala Alzheimer provoaca dificultati in a intelege orientarea, persoanele se pot pierde cu usurinta si pot incepe sa rataceasca pe strazi.

Probleme de comunicare. Oamenii cu maladia Alzheimer nu isi pot aminti numele unor obiecte, cuvinte uzuale, sau sa inteleaga sensul cuvintelor comune.

Abilitati vizuale si spatiale depreciate. Din cauza bolii Alzehimer, se pierde capacitatea de a judeca forme si marimi si relatia obiectelor in spatiu. Persoanele cu aceasta afectiune nu pot aranja obiecte intr-o anumita ordine sau recunoaste formele lor.

Pierderea motivatiei si initiativei. Persoanele pot deveni foarte pasive si necesita determinarea in implicarea si interactionarea cu cei din jur.

Schimbarea orelor normale de somn. Maladia determina o modificare a somnului, persoanele pot dormi in timpul zilei si pot ramane in stare de veghe noaptea.

Cum este diagnosticata boala Alzheimer?

Este important sa consultati un medic daca experimentati oricare dintre aceste simptome, sau daca cunoasteti pe cineva care are aceste semne iminente de boala Alzheimer. Exista si alte afectiuni – depresia, un traumatism cranian, un accident vasculat cerebral, anumite dezechilibre chimice, sau efectele unor medicamente – care pot produce simptome similare cu cele ale bolii Alzheimer. Insa numai un doctor poate stabili o evaluare corecta si un diagnostic.

Consumul de peste previne maladia Alzheimer

Se poate determina daca simptomele sunt cauzate de boala Alzheimer dupa o evaluare medicala, psihiatrica si neurologica aprofundata. Tomografia cu emisie de pozitroni, o scanare PET a creierului pot fi utile. In prezent, nu exista niciun test de diagnostic definitiv pentru boala Alzheimer. Un diagnostic clar al maladiei este posibil doar dupa deces, cand un patolog poate examina cu atentie creierul unui pacient pentru modificari asociate cu boala.

Care este speranta de viata a persoanelor cu boala Alzheimer?

Cursul bolii Alzheimer variaza foarte mult de la o persoana la alta. Durata bolii ar putea fi scurta (2-3 ani) sau mai lunga (de pana la 20 de ani). De obicei, parti ale creierului care controleaza memoria si gandirea sunt afectate in primul rand dar, in timp, celulele mor si in alte zone ale creierului. In cele din urma, persoanele ce sufera de boala Alzheimer vor avea nevoie de ingrijire completa.

Poate fi prevenita boala Alzheimer?

Deoarece cauza exacta a maladiei nu este cunoscuta, in prezent nu exista garantii sigure pentru prevenirea acesteia. Factorii de risc pot fi controlati printr-un stil de viata sanatos, mentinerea trupului si mintii active.

Este important sa amintim, totusi, ca exista alte forme de dementa, in afara de boala Alzheimer, care pot fi prevenite printr-o alimentatie corespunzatoare, exercitii fizice regulate, limitarea consumului de alcool si renuntatul la fumat. Medicul va poate sfatui cu privire la alte obiceiuri de viata sanatoase, care pot ajuta la prevenirea dementei.

Desi unii cercetatorii sunt in cautarea unei diete ideale, altii cauta o combinatie perfecta de obiceiuri. Un set de alegeri si un stil de viata sanatos previn pierderea capacitatilor mintale. Un program desfasurat pe o perioada de 2 ani a inclus mai mult de 1.000 de oameni care au tinut o dieta, au facut exercitii fizice si au mentinut interactiuni sociale. Acestia au fost supusi unor teste si au avut rezultate mai bune decat cei ce nu au respectat indicatiile. Se pregateste o versiune a studiului ce va cerceta efectele de-a lungul a 7 ani.

Concluzia comuna in toate aceste studii este ca un plan nutritional complex trebuie sa fie combinat cu sportul, dar si cu exercitii pentru mentinerea unei minti active.
curademiere.ro

Comentarii

comentarii