Diferenta dintre refugiati si imigranti. Ce trebuie sa stii despre aceste doua fenomene!

Sensibilitatea romanilor a fost pusa la incercare in ultimele zile prin prezentarea tragediei prin care trec sutele de mii de refugiati sirieni sau de alte nationalitati care isi risca viata pentru a ajunge in libertate in Europa. Adevarul este ca nu toti cei pe care i-ai vazut la TV, in reportaje lacrimogene, sunt refugiati. O mare parte din ei sunt imigranti care nu vin din zone de conflict si nu doresc sa ajunga in Europa pentru a fugi din fata razboiului. Ei sunt o armata islamista de ocupatie a Europei, in fata careia gardurile, posturile de trecere de frontiera, politia si armata sunt neputincioase.

Cine sunt adevaratii refugiati

O mare parte a refugiatilor din Orientul Mijlociu sau Africa se datoreaza fenomenului Primavara Araba, care a fost o serie de revolte si revolutii populare care au avut scop rasturnarea regimurilor politice in anul 2010. Revoltele au cuprins tari ca si Egipt, Libia, Siria, Tunisia, Yemen, Irak, Bahrain, Oman sau Maroc. Daca in o parte din aceste tari revoltele au fost inabusite rapid, in Libia, Egipt sau Siria au avut loc rasturnari de regim cu sustinerea SUA si a unor state europene, care au degenerat in conflicte armate de durata. Rasturnarea regimului lui Muamar Gaddafi in Libia, lupta pentru putere dintre Fratia Musulmana si Armata in Egipt si lupta dintre opozitia militara si regimul lui Assad in Siria a generat o instabilitate politica si sociala in nordul Africii si Orientul Mijlociu. Pe acest fond, grupari islamice teroriste, ca frontul Al Nusra sau ISIS/ISIL au gasit momentu propice pentru a-si pune in aplicare planurile, destabilizand si mai mult regiunea.

Rezultatul este un conflict in plina desfasurare in Siria, Irak sau Libia, care a costat sute de mii de morti si milioane de refugiati. Acesti refugiati, care inca din 2011 traiesc in tabere improvizate in Egipt, Liban, Turcia sau Iordania, au fost cu desavarsire ignorati de mass-media sau de organizatiile caritabile. Drama acestor popoare este una care va marca definitiv acest secol. O data cu redesenarea hartii nordului Africii si a regiunii Levant, populatiile arabe au fost pur si simplu dezradacinate in cel mai pur stil medieval, cu efecte pe care inca nu le poate nimeni prezice.

O mare parte a refugiatilor sirieni, libieni sau irakieni au fugit de razboi inca de acum cativa ani si traiesc la periferia marilor orase din Turcia, Iordania, Liban, alaturi de confratii lor palestinieni, care se afla in aceasta situatie din anii 1970. Un numar relativ mic de refugiati sirieni se incumeta sa treaca Mediterana inspre Europa, in principal din cauza ca toate familiile au multi copii si fuga lor peste mari si granite este dificila. Mai tragica este soarta multor africani, fie din Vestul Africii sau din Nord, care pur si simplu nu au unde sa se refugieze din fata gruparilor teroriste afiliate Al Queda sau Stat Islamic. Acestia se imbarca in Libia cu destinatia Europa, de cele mai multe ori pe vase vechi care se scufunda, tragedia din Marea Mediterana facand pana acum aproape 300,000 de morti. Soarta refugiatilor africani este cea mai crunta, neexistand pe continent state dispuse sa ii accepte sau sa ii hraneasca.

Mai mult, statutul de refugiat este clar reglementat de lege: se poate acorda si pe considerente umanitare, dar este in principal pentru străinii care dovedesc că în ţara sa de origine are temeri justificate de a fi persecutat pentru considerente de rasă, naţionalitate, religie, apartenenţă la un anumit grup social sau pentru opiniile sale politice

Cine sunt de fapt imigrantii pe care ii jelesc televiziunile din Romania?

Valul recent de musulmani care trec prin Macedonia, Grecia, Serbia sau Ungaria are putin de a face cu refugiatii. Acestia sunt, in mare lor majoritate, imigranti cu bani care doresc sa ajunga in Germania, Olanda sau Suedia, tari cu inalt nivel de trai. Ii putem compara cu valul de romani care incerca sa ajunga la munca in strainatate in anii 1990, insa incercand sa treaca frontiera fraudulos.

Imaginile de la TV ne dovedesc ca statutul lor social nu este unu precar, ca sunt bine imbracati, hraniti si nu arata ca si cum si-ar fi petrecut ultimii ani intr-o zona de razboi sau in tabare de refugiati din Turcia. De fapt, nimeni nu poate garanta ca imigrantii sunt sirieni, acestia neavad acte de identitate asupra lor. Mai mult, nu putine au fost scandalurile din Macedonia sau Grecia cand autoritatile au incearcat sa ii amprenteze. In tragedia din Austria, cand 71 de imigranti au fost gasiti morti intr-un camion abandonat pe autrostrada, doar 8 erau femei si a fost gasit doar un act de identitate!

Migratia acestora se suprapune migratiei adevaratilor refugiati,fiind greu de deosebit care sunt care. Deja in tabere de refugiati din Europa, noile valuri de imigranti cu bani, bine organizati si probabil fanatici islamisti, au preluat controlul asupra impartirii mancarii, terorizand refugiatii care sunt in aceasta situati de ani de zile.

Valurile recente de imigranti, in marea lor majoritate formate doar din barbati, nu au probabil nici o legatura cu statutul de refugiat. Tinerii musculosi, bine imbrati si agresivi care sfideaza granicerii greci, sarbi si unguri sunt probabil militanti ai Statului Islamic, Al Nusra sau alte gruparu, originari din Europa, care se intorc “acasa” din cauza bombardamentelor zilnice ale aviatiei SUA si a Turciei. Acesta poate un motiv pentru care nu au acte de identitate la ei si refuza amprentarea.

NapocaNews.ro

Comentarii

comentarii