Din această lună, ne vom regăsi bolile într-un dosar electronic de sănătate

DOSARUL-ELECTRONIC_7“Dosarul electronic de sănătate” este un proiect ce vine atât în ajutorul pacienților cât şi al medicilor, care vor putea accesa mai ușor istoricul fiecărui pacient în parte. Programul este finanțat prin Programul Operațional Sectorial – Creșterea Competitivității Economice şi Programul Operațional – Dezvoltarea Capacității Administrative. În România implementarea programului a fost întârziată din cauza contestațiilor făcute de companiile IT, ţara noastră fiind în pericol să piardă fonduri europene nerambursabile în valoare de 130,9 milioane de lei.
Astfel că începând cu data de 21 mai fiecare pacient va primi de la medicul de familie o parolă şi astfel cu ajutorul internetulu îşi va putea verifica istoricul bolilor dar şi tratamentele pe care le-a urmat. În Reşiţa, 5 medici de familie au realizat un astfel de dosar electonic pentru pacienţii pe care îi au înscrişi pe liste.
DES este rezultatul proiectului „Sistem informatic integrat pentru Dosarul Electronic de Sănătate” şi finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice şi va fi finalizat în data de 24.05.2014.
Acest dosar va cuprinde date medicale relevante (DDMR) care vor ajuta la conturarea unei idei generale de la care medicul se poate orienta în procesul de consult, diagnostic şi tratament. Vizualizarea datelor medicale din Dosarul Electonic de Sănătate se va realiza numai cu acordul pacientului. Apare însă întrebarea ce se va întâmpla în momentul în care pacientul îşi va uita parola, fapt ce se va întâmpla mai ales în cazul vârstnicilor.

Comentarii

comentarii