Din nou problema cererii și ofertei pe piața muncii din Reșița

Problema cererii și ofertei pe piața muncii din Reșița dezbătută într-o întâlnire inițiată de către administrația locală.

Primăria Reşiţa a organizat luni, 10 noiembrie, o întâlnire între reprezentanţi ai administraţiei publice locale , agenţi economici , lideri de sindicat şi alţi factori de decizie. Scopul acestei întâlniri a fost o analiză a pieţei muncii din municipiu şi identificarea de soluţii care să ducă la crearea de noi locuri de muncă în concordanţă cu cererea şi oferta.

În prezent, pe piaţa muncii din Reşiţa sunt disponibile aproape 600 de locuri de muncă, dar nu există personal calificat, după cum au susținut reprezentanții firmelor prezente la această întâlnire. Tinerii absolvenți preferă să plece în străinătate pentru un loc de muncă necalificat dar mult mai bine plătit și nu rămân să se califice în țară.

„Nu mai avem nici o şansă la Reşiţa cu meseriile tradiţionale. Eu, spre exemplu, am nevoie de 30 de lăcătuşi şi 12 sudori şi nu am unde să-i găsesc în Reşiţa. Avem nevoie în special de tineri, nu putem lucra la nesfârşit cu oameni în vârstă. Vreau să vă spun că salariile nu sunt mici, salariul mediu la noi ajunge la 1.900 lei pe lună, dar un lăcătuş sau sudor bun poate ajunge să câştige şi 3.500 – 4.000 lei pe lună. De cinci ani mă rog de liceele tehnice să înfiinţeze o clasă de sudori şi chiar ne-am oferit să le acordăm nişte bursa elevilor pe durata cursurilor, apoi să-i angajăm”, a explicat Ion Văduva, director Plastomet SA.
Deși societăţile Autoliv, New Line şi Trimsol și-ar putea extinde activitatea, sunt împiedicați să facă asta deoarece nu au pe cine să angajeze, deşi numărul şomerilor din Reșița se ridică la peste 1.000 de oameni, conform evidenţelor AJOFM.

Alături de primarul Mihai Stepanescu, reprezentanți ai Primăriei, agenți economici, au fost prezenți în sală și reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar, Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi conducerea Universităţii Eftimie Murgu, dar și reprezentantul Guvernului în teritoriu, Silviu Hurduzeu. Prefectul județului a adus în discuție cele două scheme de ajutor de stat lansate recent de către Guvernul României, scheme care se adaugă altor măsuri economice menite să susţină mediul de afaceri.

Comentarii

comentarii