Directia Silvica vrea ca lostrița sa se întoarcă în apele de munte ale Banatului Montan VIDEO

În Caraș-Severin se încearcă pentru prima oară reproducerea controlată a lostriței, prin recoltarea de icre de la adulții din păstrăvăria Valea Bei. Direcția Silvică din Caras Severin încearcă astfel să repopuleze râurile din județ și chiar din țară, cu această specie aflată pe cale de dispariție și protejată de lege. Lostrița este un pește extrem de rar, și considerat un monument al naturii. În libertate, poate atinge 1-2 metri și poate cântări între 30 și 50 de kilograme. E o specie înrudită cu păstrăvul, și trăiește în ape de munte cu debit mare.

Inginerul Traian Roşu din cadrul Direcției Silvice Caraș Severin se ocupă direct de această nobilă și temerară activitate. Împreună cu soții Florica și Petrică Gosta – ambii păstrăvari la păstrăvăria Ochiul Bei, au trecut efectiv la acțiune. Lostrițele crescute cu mare grijă aici au fost capturate cu mare grijă, anesteziate cu un anestezic special importat din SUA, după care s-a trecut la faza de recoltare a icrelor și lapților. Apoi, acestea au fost trecute printr-o tehnologie specifică, după care, au fost depuse în incubatorul special. Rezultatul se va vedea după 25 – 30 de zile. Că va fi sau nu un succes, activitatea va continua fiindcă la nivel de Direcție se vrea, se dorește cu insistență obținerea unor rezultate favorabile astfel că în câțiva ani, lostrița să poată fi întâlnită în apele Banatului Montan.

În Caraș-Severin, lostrița a fost văzută pe Cerna și Nera. Fiind considerat trofeul suprem pentru orice pescar, lostrița a dispărut pentru o vreme din județ, iar acum se încearcă repopularea râurilor cu această specie protejată prin lege. Campania de repopulare a început în 2014, când s-a adus puiet din Vâlcea. După câteva luni primele exemplare au fost eliberate în Cerna.

În 2015 s-au adus și 11 reproducători adulți, în păstrăvăria Valea Bei. De la aceștia, păstrăvarii au recoltat primele icre, pe care le-au depus în incubator, pentru a scoate puiet. Este vorba de prima încercare de reproducere controlată din județul Caraș-Severin.

În arhiva Direcției Silvice Caras Severin au fost găsite documente care indică existența lostriței pe Nera între anii 50 și 70. În acea perioadă s-a realizat o repopulare, ulterior înregistrându-se și capturi între Șopot și Sasca Română, acolo unde apa are adâncimi de 3 metri.

Comentarii

comentarii