Disfuncționalitățile din sistemul de educație nemultumesc sindicatele


Legat de această situaţie, doamna Carmen Rugină, preşedinta Sindicatului Dascălilor Cărășeni, a avut un punct de vedere pe care l-a făcut public şi pe care-l prezentăm ca atare.

Stimați colegi,

După cum ați aflat din mass-media, dar și din postările colegilor noștri pe diferite situri de socializare, în data de 25.02.2019 a avut loc o întâlnire la sediul F.S.E. „Spiru Haret” din București, la care au participat reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, ai Ministerului de Finanțe și colegi din țară, lideri ai organizațiilor județene, însoțiți de un contabil și un secretar din fiecare județ. Din partea Sindicatului Dascălilor Cărășeni au participat Carmen Lidia Rugină, președintele sindicatului și d-na ec. Ana Calițoiu, secretar-șef la Colegiul Tehnic din Reșița, liderul din unitate și responsabilul programului Edusal.

Privitor la problemele ridicate de noi și la răspunsurile primite de la invitați, vă atașăm informarea federației. Menționăm că pe parcursul discuțiilor au fost semnalate o serie de nereguli ale sistemului educațional, reprezentanții celor două ministere aveau știință de ele, ceea ce denotă că au luat act de repetatele adrese primite din partea federației noastre și, cu siguranță, de memoriile colegilor. Nemulțumirea noastră s-a amplificat în momentul în care nimeni nu a îndrăznit să avanseze un termen până la care problemele pot fi rezolvate.

Suntem conștienți de faptul că nu se pot rezolva toate neajunsurile într-o zi, dar la fel de bine știm că o parte a neregulilor s-au născut din erori legislative, din omisiuni, unele intenționate, dar și din disprețul cu care este tratat dascălul român de câteva decenii. Este neproductiv să pasăm responsabilitatea dintr-o parte în alta, reproșurile pe care le primim cu privire la lipsa calității în educație sunt nedrepte. Programele școlare prea încărcate nu sunt produsul nostru, noi avem doar obligația de a le parcurge. Lipsa interesului pentru școală, manifestată de elevi și părinți deopotrivă, nu provine exclusiv din culpa noastră. Finanțarea învățământului nu înseamnă exclusiv salariile angajaților din sistem, ci și grija pentru copil, pentru condițiile în care învață.
Pe de altă parte, școala nu însemnă doar educatori, învățători, profesori și elevi, are nevoie de secretar, contabil, muncitor de întreținere, îngrijitoare, pedagog, psihopedagog, logoped, bucătar, asistent medical etc. Unele categorii nici nu se mai regăsesc în centralizator și sunt salarizate aleatoriu.

Lipsa de coerență a actului managerial și legislativ manifestată de ministerul nostru a dus la repetate luări de poziție din partea federației noastre, rămase toate fără rezolvare, doar cu promisiunea de a încerca rectificarea unor nereguli, dacă este posibil.

Față de cele prezentate mai sus, coroborând cu adresa federației pe care o vom atașa prezentei, F.S.E. „Spiru Haret” a decis ca în perioada care urmează toți membrii noștri de sindicat să poarte banderole sau cocarde tricolore, ca formă de protest împotriva disfuncționalităților din sistemul de educație.

Cu respect, Carmen Lidia Rugină
Președinte

Comentarii

comentarii