Dispare deșertul de granit din Centrul Civic? De ce să nu arate si Resita ca si centrul Clujului sau al Timisoarei?

Este cunoscut faptul că Centrul Civic al Reșiței are o caracteristică aparte: pe timp de vară, din cauza faptului că în mijloc nu are vegetație, de fapt – este lipsit de orice urmă de vegetație sau construcție ori mobilier urban, se transformă într-un adevărat cuptor. În zona de mijloc, temperatura ajunge și la 45 de grade în zilele cu radiație solară puternică. Dalele de granit se încing și încălzesc aerul care devine de nerespirat. În zona sudică, spre Sala Polivalentă, situația este mai acceptabilă când este fântâna în funcțiune și datorită insulelor de verdeață. Nu puține au fost cazurile în care bătrânilor li s-a făcut rău în momentul în care au traversat centrul. În afară de asta, zona este austeră, are momente când efectiv este pustie, rar vezi pe cineva trecând pe acolo. Oamenii preferă zone mai răcoroase ca malul Bârzavei sau ocolesc prin spatele palatului administrativ.

Se pare că acum lucrurile se vor mai schimba deoarece primarul Ioan Popa vrea să spargă acest tipar de deșert de granit sau loc semi pustietate. Edilul vrea zona de centru exact ca în orașele mari, exemple fiind Timișoara și Clujul. Comentariile iscate în legătură cu regulamentul pentru terase în Reșița propus de primarul Ioan Popa și aprobat în ședința de Consiliu Local, l-a determinat pe edil să vină cu lămuriri în acest sens.

”Regulamentul privind condițiile de desfășurare a teraselor permanente și sezoniere pe raza Municipiului Reșița” a fost realizat cu sprijinul unor arhitecți din municipiu și este inspirat din regulamentul de terase folosit de Timișoara, zona Unirii și cea a Operei, dar și din cel al Clujului.

”Am încercat să ne inspirăm de acolo. Ceea ce vreau eu este următorul lucru: unu – să eliminăm umbrelele brenduite agresiv pentru că de fapt sunt o reclamă mascată pentru care nimeni nu plătește nimic, și doi – arată de multe ori fistichiu ca și coloristică și în Timișoara umbrelele sunt toate într-o paletă de culori deschisă și au maxim 5% din suprafață brenduită, adică bordurile. Sunt mult mai elegante și nu agresează vizual”, a spus Popă.

Mai mult decât delimitarea paletei de culori și a spațiilor în care vor putea fi amplasate terasele sezoniere în zonele destinate amplasării acestora, Centru Civic, zona Govândari a inclus în regulament și un anumit gen standardizat de mobilier pentru terase, din lemn sau metal, dar și decorurile sunt specificate în mod clar în proiect.
”Împrejmuirile se fac din aranjamente florale pe butoaie, dacă vreți, pe chestiuni de lemn, de metal, astfel încât să fie cât mai prietenoase și mai puțin invazive. Inclusiv terasele care rămân pe tot timpul anului, vor trebui să respecte anumite reguli. De exemplu, nu lăsăm să se lipească terasele de clădiri ca să obtureze luminozitatea clădirilor și vor trebui să păstreze o anumită distanță de clădire, să existe o lumină naturală care să pătrundă spre clădire”, a mai adăugat primarul Popa.

Comentarii

comentarii