DJ 572 Berzovia – Vermeş şi limita cu Timişul, drum de teroare si distrugere VIDEO

Dacă vrei să ajungi cu maşina din judeţul Caraş-Severin în Timiş pe o rută mai scurtă cu vreo 20 de km, mai exact – pe ruta Berzovia-Vermeș-Buzias, ai nevoie de ambiţie, nervi de oţel și o mașină foarte tare. Drumul judeţean 572 arată pe porțiunea județului Caraş-Severin, ca după bombardament. Și asta nu de ieri sau azi, ci de ani de zile, timp în care localnicii nu au primit decât promisiuni că se vor face lucrări de reabilitare.

Drumul judeţean DJ 572 care leagă judeţele Caraş-Severin şi Timiş, prin comuna Vermeș, este un adevărat coşmar pentru şoferii care sunt nevoiţi să-l parcurgă. Maşinile sunt nevoite să meargă din groapa în groapă, practic sunt porțiuni unde nu au ce să ocolească. Dacă totuși vor să iasă cu maşina oarecum întreagă la liman, s-a ajuns la performanța ca 11 km să fie parcurși în 90 de minute. Asta, pe raza judeţului Caraş-Severin, deoarece în judeţul vecin, drumul este aproape ca în palma: reparat, marcat și fără gropi.

Un adevărat coșmar pentru șoferii care se încumetă să meargă cu mașina pe drumul care leagă județul Caraș-Severin de județul Timiș, DJ 578. Drumul dintre Berzovia și Vermeș, este o adevărată provocare pentru cei ce trec pe acolo. Adevărate cratere formate în ceea ce ar fi trebuit să fie un drum ce face legătura între două județe. Tragic este faptul că traseul de coșmar este în așa hal doar până la limita de județ, apoi în Timiș, acesta devine practicabil. Nu este un drum nou, este un drum întreținut, fără gropi și marcat corespunzător. Și mai trist este că acest traseu figurează ca reabilitat. În afara faptului că leagă cele două județe, această cale rutieră leagă județul Caraș Severin de autostrada Timișoara – Arad – Ungaria.

Și povestea nu este de azi sau de ieri; de peste 25 de ani, miile de oamenii din zonă așteaptă ca lucrurile să se îndrepte și la ei, în vestul județului Caraș-Severin. Dar se pare că vorbim de Vestul sălbatic fiindcă nu sunt luați în seamă de nimeni.

Ultima dată oamenii politici ai județului și-au făcut simțită prezența în teritoriu înainte de alegeri. S-au făcut promisiuni, s-au făcut planuri și iarpși promisiuni, dar oamenii tot cu probleme au rămas.

Există locuitori care trec zilnic pe acolo cu mașinile fiindcă altă cale nu au. Și tot atât de des oamenii sunt nevoiți să meargă cu mașinile la service-ul auto, unii lunar și chiar săptămânal din cauza drumului de coșmar plin de gropi și gropane. Oamenii sunt deja la capătul răbdării și de-a dreptul stresați de cât de dificil le este să-și întrețină mașinile. Curios este că în momentul în care trec în județul Timiș situația drumului este cu totul altă, vizibil îmbunătățită.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Drumuri Judeţene Caraş-Severin, pe porţiunea de la Vermeș până la limita de judeţ cu Timișul, au fost executate lucrări de reparaţii curente, iar celălalt tronson, Berzovia-Vermes, a fost predat Companiei Naţionale de Investiţii pentru a fi reabilitat. În primul caz, nu se vede mai nimic din aşa zisele reparații, pe ici – pe colo apare câte un petic de asfalt ceva mai nou, dar care se desprinde și la o apăsare mai energică cu pantoful. Localnicii spun că mai mult nu s-a lucrat decât să se fi făcut reparații. Iar unde s-a peticit, lucrul a fost făcut de mântuială: nu au fost frezare toate marginile, nu a fost îndepărtat asfaltul vechi, nu s-a folosit lichid de priză, iar calitatea asfaltului folosit este foarte proastă. În ceea ce priveşte CNI, abia s-a ajuns la faza de contestaţii. Trebuie amintit că de la Vermeș la Berzovia, drumul a fost declarat calamitat în urma inundațiilor de acum un an. Șoferii și călătorii râd și îți dau coate când aud așa ceva. Ei spun că a fost inundată doar o porțiune de drum, mai exact de la canton și până la intersecția cu drumul Ramnei. În rest, nimeni nu își amintește să fi fost inundată și porțiunea cealaltă care este pe un deal iar drumul coboară într-o pantă lină în dreptul satului Ersig.

În rest – Dumnezeu cu mila. Oamenii baga o grămadă de bani în maşinile pe care şi le rup prin gropi și s-a ajuns până acolo încât unii preferă să facă un ocol de peste 50 de km pentru a ajunge la Reşita.

Primarul comunei Vermeş, Ion Damian, spune că drumul este dezastru, ca a făcut nenumărate demersuri, că afectează viaţa comunei fiindcă nu mai vin transportatorii de la Timişoara după muncitorii din sat. Edilul mai spune că s-au făcut ceva lucrări de plombare intre Vermeş şi Timiş şi ca CNI se va ocupa de tronsonul Vermeş – Berzovia şi că poate – poate anul ăsta se vor apuca de drum. Deocamdată s-a ajuns la faza de contestații, lucru ce poate dura și un an.

Comentarii

comentarii