Doi analfabeti si o escroaca au terorizat comunitatea de rromi

Doi analfabeti si o escroaca au terorizat comunitatea de rromi. Nu s-a intamplat la Resita, dar avem informatii ca in zona Mociur, sunt astfel de practici. Deci, cei in cauza, sa faca bine si sa anunte politia. Iata cum stau lucrurile in fapt: La data de 23.07.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților U.M., P.I. și M.F., pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj și camătă.

În cauză s-a stabilit faptul că, începând cu anul 2015, pe raza orașului Ungheni, județul Mureș, inculpatul U.M. și concubina sa, inculpata P.I., au început să desfășoare activități de acordare de împrumuturi cu dobândă, inițial câtorva membri ai comunității, ulterior extinzându-se la aproape toată localitatea, activitate devenită din ce în ce mai organizată şi din care obțineau venituri impresionante.


Astfel, cei doi concubini au început să ofere ajutor bănesc vecinilor şi persoanelor foarte sărace din cadrul comunității, percepând iniţial dobânzi între 35-50% din suma împrumutată, fiind vorba despre sume de la câteva zeci de lei până la 100 lei.
La început, aceste sume le erau restituite în termen de o lună de zile, de cele mai multe ori, la data la care persoanele cu venituri mici din acea comunitate primeau banii cu titlu de alocaţii pentru copii, ajutoare de la primărie şi alte indemnizaţii de acest gen.
În timp, cei doi concubini și-au modificat regulile de acordare a acestor împrumuturi în aşa fel încât câştigul lor să fie cât mai rapid şi în cuantum cât mai mare.


Înculpații U.M. și P.I., împreună cu un nepot, inculpatul M.F., au constituit un grup infracţional organizat , fiecare având un rol bine definit. Inculpatul U.M. se ocupa de oferirea acestui gen de „ajutor” persoanelor cu venituri foarte mici pe care le atrăgea în astfel de înţelegeri, oferindu-le împrumuturi cu dobândă variabilă, în funcție de persoană şi de suma împrumutată, respectiv dobânzi cuprinse între 35% și 100% din suma împrumutată, pe un termen de o lună de zile.
Victimele erau chemate la domiciliul inculpatului U.M., unde se stabileau condițiile împrumutului şi se înmânau banii, după care inculpata P.I., singura care avea educaţia şcolară necesară, nota într-un caiet de datorii, persoana împrumutată, suma dată, dobânda aferentă şi perioada împrumutului.


Doi analfabeti si o escroaca au terorizat comunitatea de rromi. Ulterior, la data scadentă sau înainte de această dată, cei doi inculpați atenționau persoanele împrumutate că trebuie să le restituie atât banii, cât și dobânda, iar în cazul în care datornicii spuneau că nu dispun de sumele respective, interveneau amenințările cu aplicarea unor corecții fizice sau cu dublarea sumei datorate. În cazul în care nu restituiau banii, amenințările erau uneori puse în practică cu ajutorul inculpatului M.F. sau a altor rude.


Împrumuturile acordate au devenit atât de împovărătoare pentru unele dintre victime, încât acestea nu reuşeau să le mai restituie, iar la fiecare termen depăşit, cei doi concubini dublau suma datorată.

stfel, inculpații ajungeau să apeleze la şantaj pentru a-şi recupera banii împrumutați şi câştigul scontat, în sensul că cereau datornicilor, de obicei sub ameninţare, să meargă cu ei la un notar şi să le cedeze toate veniturile obținute cu titlu de alocaţie pentru copii, ajutor pentru persoane sărace sau alte asemenea indemnizaţii primite de la stat, pe o perioadă cuprinsă între 12 – 18 luni. Suma câștigată de către inculpați ajungea să fie şi de 4 –10 ori mai mare decât suma ce o aveau de restituit datornicii care erau aduși într-o stare de dependenţă totală faţă.


Astfel, s-a ajuns la situații în care persoanele vătămate și-au exploatat proprii copii, prin obligarea la practicarea cerșetoriei de la vârste foarte fragede, pentru obținerea unor venituri din care să trăiască întreaga familie, dar și pentru a acoperi datoriile către membrii grupului infracțional organizat.
În cursul zilei de astăzi, Tribunalului Mureș a decis arestarea preventivă a celor trei inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul BCCO Târgu Mureș și al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile ,,Regele Ferdinand I” Târgu Mureș.


Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.Doi analfabeti si o escroaca au terorizat comunitatea de rromi.

Comentarii

comentarii