Diverse

Donald Trump deschide cutia Pandorei financiare- Adio credite ieftine în lei

Furtuna pornită la nivelul economiei mondiale de măsurile comerciale protecționiste ale lui Donald Trump, prin declanșarea unor războaie comerciale cu China sau Uniunea Europeană, au avut ca efect ieșiri ale investitorilor de pe activele considerate riscante, cum sunt și monedele de la marginea zonei euro.

Moneda națională este relativ protejată de nivelul ridicat al dobânzilor interbancare, care cresc atrag fondurile speculativ, ele fiind în căutarea de plasamente care asigură randamente mai ridicate, având în vedere creșterea indicilor ROBID cu scadența la trei luni de la 2,83%, la sfârșitul săptămânii trecute, la 2,91%.

Principala problemă pentru leu o reprezintă climatul politic local, unde PSD depune toate eforturile pentru a-și scăpa liderul de pușcărie prin modificarea legilor Justiției. Totul ar putea culmina cu suspendarea președintelui Iohannis, situație care ar putea împinge euro rapid la noi maxime istorice.

Creșterea inflației din ultimele luni a avut darul de a majora nivelul dobânzilor, chiar dacă rata cheie a BNR se plasează la 2,50% comparativ cu un salt al prețurilor la peste 5%.

Indicele ROBOR la trei luni, care afectează direct nivelul ratelor la creditele de nevoi personale, a crescut la 3,24%, nivel care se mai înregistra în martie 2014, iar cel la șase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, urcat la 3,29%, maxim al ultimilor mai mult de patru ani. Noi maxime ai ultimilor patru ani au atins și indicii la nouă și 12 luni, de 3,31%, respectiv de 3,34%.

Dacă monedele din regiune se depreciau față de euro, cea maghiară atingând un nou minim istoric de 330,7 forinți, cea națională a avut un parcurs mult mai calm.

Media leului a fost stabiită la 4,6610 față de 4,6611 lei, la sfârșitul săptămânii trecute, tranzacțiile realizându-se în culoarul 4,659 – 4,667 lei.

Cursul dolarului american a crescut de la 4,0033 la 4,0043 lei iar cel al francului elvețian a scăzut de la 4,0340 la 4,0324 lei.

Incertitudinile politice din Germania, provocate de neînțelegerile la nivelul coaliției de guvernare în ceea ce privește problema emigrației, și războiul comercial cu SUA, au slăbit euro, care a coborât spre 1,16 dolari.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg a urcat ieri la prânz la 6.332,44 după ce a scăzut vineri seară la 5.899,64 dolari.

Pentru www.infocs.ro analistul financiar Radu Georgescu. Sunt folosite date și informații disponibile până luni la ora 14.

Comentarii

comentarii