Drumul care ucide satele bănățene – Protest spontan cu zeci de maşini pentru repararea DJ 573 VIDEO

Aproximativ 300 de locuitori din zona Văii Carașului– mai exact din comunele Vrani și Vărădia şi satele din zonă, au ieșit duminică în stradă. Mai exact, oamenii au urcat în autoturisme – peste 50 de autoturisme – și au pornit într-un marș al disperării pe drumul județean 573, drum care leagă zona lor de DN57 și de aici mai departe spre locurile de muncă, școlile sau pe unde mai au treabă la Oravița, Reșița ori Timișoara.

Practic, drumul deschide accesul locuitorilor din aproape 10 localități spre orașele din jur. Sătui de starea proastă a drumului, sătui de promisiuni și mai ales de faptul că nici măcar agenții economici nu mai vin în zonă pentru că își distrug mașinile, sătenii, au ieșit la un marș spontan pe acest drum al disperării pe care timp de 30 de ani nu s-a făcut nimic.

În schimb, Consiliul Județean a tot promis că se vor face reparații capitale fiindcă drumul respectiv este o prioritate pentru județul Caraș Severin tocmai prin faptul că o parte a județului rămâne izolată.

Actuala conducere a forului județean încearcă să facă rost de banii necesari unui asemenea proiect, mai ales că aproape 80% dintre drumurile județene din Caras Severin sunt cam în aceeași stare. Dar, totul se oprește la stadiul de promisiuni şi atât. Această promisiune le-a fost făcută locuitorilor din zonă chiar de președintele CJ, Romeo Dunca cu ocazia ultimei vizite făcute în zonă – mai exact, în campania electorală când primarul comunei a migrat de la PSD la PNL.

Oamenii spun că măcar atunci când județul era condus de ,,ciuma roșie” – drumul arăta mai bine fiindcă se mai făceau reperații, dar acu, de când sunt liberalii la conducerea județului, locuitorii și drumul au fost uitați. Locuitorii din zonă spun că sunt nevoiți să cheltuiască mii de lei anual pentru reparațiile mașinilor – mai ales sistemul de directive și suspensie. Unii dintre ei, sunt obligați să facă acest drum care nu are mai mult de 10 km, de cel puțin de patru ori pe zi: când merg și vin de la muncă sau își duc copiii la școlile din Oravița.


Din această cauză, satele au început să se depopuleze. Tinerii pleacă și îşi caută locuințe la Oravița sau Timișoara ori în alte zone și nu mai vină acasă decât foarte rar – și asta din cauza drumului. Oamenii spun că se vor constituii într-o asociație și vor da Consiliul Județean în judecată.

Președintele CJ, Romeo Dunca, spune că are în vedere modernizarea DJ 573 A. De data aceasta pe o distanță de 27 de kilometri. Asta însemnând ruta Vrani-Vărădia-Berliște-Nicolinț, bani ce vor veni prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Comentarii

comentarii

One thought on “Drumul care ucide satele bănățene – Protest spontan cu zeci de maşini pentru repararea DJ 573 VIDEO

Comments are closed.