Dupa ce si-au batut joc de meseriasi ani de zile prin salariile de rahat oferite, acum ii cauta cu lumanarea

Agenții economici din Reșița spun că oferă locuri de muncă, dar nu mai există forță de muncă pregatita si calificată în Reșița. Una din problemele cu care se confruntă marile companii reșițene, UCMR și TMK este lipsa forței de muncă calificată. Tot mai puțini tineri se califică în meseriile pentru care agenții economici oferă locuri de muncă iar media de vârstă a celor calificați este foarte înaintată.

”Problema acută cu care ne confruntăm astăzi este în privința lipsei de forță de muncă. În UCMR Reșița din 973 de angajați media de vârstă este de 49 de ani, foarte ridicată. Toate demersurile noastre de a încerca să obținem forță de muncă de pe piața liberă s-au dovedit ineficiente pentru că nu există această piață de muncă”, a precizat directoul UCMR, Cosmin Ursoni.

Șeful companiei a mai spus că, deși există o cerere de forță de muncă din partea angajatorilor, mai mare sau mai mică, tinerii nu mai vin spre partea tehnică, chiar dacă se asigură celor din școli și posibilitatea de a face practică și a învăța meserie chiar la ei în societăți.

”Și în trecut le-am asigurat condițiile de practică, ne-am asumat cheltuielile, că până la urmă sunt și acolo niște cheltuieli, trebuie să le pui material la dispoziție când vine o clasă de sudori, un cadru care să-i supravegheze, trebui să-ți asumi că s-ar putea să-ți distrugă niște scule și nu au ne-am ales cu ei”, a precizat directorul UCMR.

Printre alte nemulțumiri ale agenților economici este și faptul că sunt nevoiți să angajeze foarte mulți muncitori necalificați pentru că oamenii care vin sunt foarte slab pegătiți în domeniile de activitate pentru care sunt angajați. Marea dezamăgire vine atunci când tinerii care vin să lucreze pleacă de la 0, învață meserie și după ce se califică și devin chiar buni meseriași pleacă în străinătate unde primesc un salariu mai bun pentru ceea ce știu să facă.

Și Autolivul s-a plâns că duce lipsă de personal, deși reprezentanții firmei au spus că încearcă să umple acest gol prin calificarea personalului la locul de muncă. Problema este că și de aici pleacă oamenii în momentul în care găsesc oferte mai bune în privința salariului.
La toate aceste probleme se adaugă și faptul că învățământul profesional a suferit un declin și nu mai există tineri specializați.

”În Reșița, deși a fost un oraș puternic industrializat, în ultimii ani pregătirea pe domeniul profesional și tehnic s-a redus în permanență. Numărul de clase a devenit tot mai mic, elevii au fost tot mai puțin interesați de acest sistem de învățământ. Tot mai mulți elevi se îndreaptă spre învățământul teoretic, ca urmare la noi, în învățământul profesional și tehnic rămân tot mai puțini elevi”, a precizat directorul Colegiului Tehnic Cărășan, Lucia Țârlea.

Deși agenții economici au oferte de muncă pentru anumite calificări, din moment ce tinerii nu aleg aceste calificări, nu se îndreaptă spre profesionalizare, nu pot fi asigurați absolveți calificați în meseriile căutate.
Agenții economici spun că nu au suficienți angajați, reșițenii se plâng că nu există locuri de muncă în specializările lor și se crează un cerc vicios din care Reșița nu are cum să scape.

Comentarii

comentarii

One thought on “Dupa ce si-au batut joc de meseriasi ani de zile prin salariile de rahat oferite, acum ii cauta cu lumanarea

  • 10 septembrie 2016 la 15:55
    Permalink

    Chiar dacă vrei să te angajezi la UCMResia, î-ti dau un salariu destul de mic pentru pregătirea pe care o ai. Să nu se mai plîngă ,au dat oamenii afară

Comentariile sunt închise.