După ce patronii și-au bătut joc de meseriași ani de zile prin salariile de rahat oferite, acum îi caută cu lumânarea

Agenții economici din România spun că oferă locuri de muncă, dar nu mai există forța de muncă pregătită și mai ales calificată. Este una din problemele cu care se confruntă de la chioșcari și până marile companii. Este lipsa forței de muncă calificată. Tot mai puțini tineri se califică în meseriile pentru care agenții economici oferă locuri de muncă iar media de vârstă a celor calificați este foarte înaintată.

Problema acută cu care ne confruntăm astăzi este în privința lipsei de forță de muncă. În UCMR Reșița la cei aproape 1000 de angajați câți mai sunt acum din cei peste 16.000 în 1989, media de vârstă este de 49 de ani, foarte ridicată. Toate demersurile conducerii de a încerca să obținem forță de muncă de pe piața liberă s-au dovedit ineficiente pentru că nu există această piață de muncă. Deși există o cerere de forță de muncă din partea angajatorilor, mai mare sau mai mică, tinerii nu mai vin spre partea tehnică, chiar dacă se asigură celor din școli și posibilitatea de a face practică și a învăța meserie chiar la ei în societăți.

Printre alte nemulțumiri ale agenților economici este și faptul că sunt nevoiți să angajeze foarte mulți muncitori necalificați pentru că oamenii care vin sunt foarte slab pregătiți în domeniile de activitate pentru care sunt angajați. Marea dezamăgire vine atunci când tinerii care vin să lucreze pleacă de la 0, învață meserie și după ce se califică și devin chiar buni meseriași pleacă în străinătate unde primesc un salariu mai bun pentru ceea ce știu să facă.

Și Autolivul s-a plâns că duce lipsă de personal, deși reprezentanții firmei au spus că încearcă să umple acest gol prin calificarea personalului la locul de muncă. Problema este că și de aici pleacă oamenii în momentul în care găsesc oferte mai bune în privința salariului. La toate aceste probleme se adaugă și faptul că învățământul profesional a suferit un declin și nu mai există tineri specializați.

În Reșița, deși a fost un oraș puternic industrializat, în ultimii ani pregătirea pe domeniul profesional și tehnic s-a redus în permanență. Numărul de clase a devenit tot mai mic, elevii au fost tot mai puțin interesați de acest sistem de învățământ. Tot mai mulți elevi se îndreaptă spre învățământul teoretic. Ca urmare, în învățământul profesional și tehnic rămân tot mai puțini elevi. Iar în ultimii ani, absolvenții nici măcar nu au mai mers la o facultate. Efectiv au plecat la muncă în străinătate unde au părinți, frați sau rude și care-i sprijină în căutarea unui loc de muncă. Fie el și necalificat, dar oricum plătit de 100 de ori mai bine ca în România.

Deși agenții economici au oferte de muncă pentru anumite calificări, din moment ce tinerii nu aleg aceste calificări, nu se îndreaptă spre profesionalizare, nu pot fi asigurați absolvenți calificați în meseriile căutate. Agenții economici spun că nu au suficienți angajați, reșițenii se plâng că nu există locuri de muncă în specializările lor sau dacă le găsesc sunt prost plătite și așa se creează un cerc vicios din care Reșița și România demonstrează de ani buni că nu are cum să scape.

Comentarii

comentarii

One thought on “După ce patronii și-au bătut joc de meseriași ani de zile prin salariile de rahat oferite, acum îi caută cu lumânarea

  1. Chiar dacă vrei să te angajezi la UCMResia, î-ti dau un salariu destul de mic pentru pregătirea pe care o ai. Să nu se mai plîngă ,au dat oamenii afară

Comments are closed.