Politică

E mult de citit, dar merita! Coruptie la cel mai inalt nivel in Politia Romana

 Urmare a comunicatelor din datele de 28.06.2017 http://www.diicot.ro/index.php/arhiva/2131-comunicat-de-presa-28-06-2017,  27.06.2017 http://www.diicot.ro/index.php/arhiva/2128-comunicat-de-presa-27-06-2017 şi http://www.diicot.ro/index.php/arhiva/2130-comunicat-de-presa3-27-06-2017, facem următoarele precizări:

La data de 01.11.2017,  procurorii DIICOT- Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului MILITARU VASILE, comisar şef de poliţie în cadrul I.G.P.R. – D.C.C.O. – Brigada de Combatere a Criminalității Organizate București – Compartimentul finanțării terorismului și spălării banilor, pentrusăvârşirea a două infracțiuni de favorizare a făptuitorului.

   În privința inculpatului Dumitru Oane Bogdan zis Bodi (în legătură cu care s-a comis de către inculpatul Militaru Vasile infracțiunea de favorizare a făptuitorului) probele administrate în cauză au reliefat, în afară de contribuția esențială la inițierea și constituirea grupului infracțional organizat, participarea acestuia la comiterea următoarelor infracțiuni:

   Astfel, începând cu luna mai 2016, împreună cu inculpaţii  Iova Paul zis Ion Petrişor, Iova Aurel zis „Ghiniță” şi Dumitrescu Cristian-Marius zis „Buze” a exercitat acte de constrângere psihică asupra unei persoane vătămate pe care a ameninţat-o cu acte de violenţă îndreptate împotriva familiei şi bunurilor sale, precum şi cu darea în vileag a unor înregistrări compromiţătoare, pentru a obţine de la aceasta, în mod injust, o sumă de bani.  În vederea realizării acestui scop, inculpaţii au realizat acţiuni concertate de intimidare a persoanei vătămate, prin urmărirea acesteia, inclusiv prin GPS, agresarea unei persoane de încredere, aducerea de distrugeri autovehiculelor și agresarea câinilor de pază ai acesteia. În baza acestor acte de constrângere, la data de 21.12.2016, persoana vătămată a remis membrilor grupării suma totală de 2.400 de euro, sumă ce le-a fost plătită în două tranşe, în cursul aceleiaşi zile.

   Începând cu data de 14.02.2017, în baza aceleiaşi rezoluţiuni infracţionale,inculpatul Dumitru Oane Bogdan împreună cu inculpaţii Iova Aurel şi Dumitrescu Cristian-Marius au continuat acţiunea de hărţuire a victimei, în scopul obţinerii în mod injust, de la aceasta, a unor noi foloase patrimoniale. Cei trei au reluat activitatea de monitorizare a persoanei vătămate, de urmărire şi de contactare repetată a membrilor familiei sale, reuşind şi în acest caz înfrângerea libertăţii sale de voinţă şi determinarea acesteia să le remită o nouă sumă de bani, respective suma de 1.200 de lei.

   În dimineaţa zilei de 05.12.2016, inculpatul Dumitru Oane Bogdan împreună cu inculpaţii Iova Paul zis Ion Petrişor, Balcan Marian zis „Grasu”, Iova Fănel zis „Gigi”, Iova Aurel zis „Ghiniţă”, Filipescu Alexandru Ionuţ zis „Nee”, declinându-şi calitatea de poliţişti şi folosindu-se de o legitimaţie care atesta această calitate, au blocat în trafic un autoturism, cunoscând că în interiorul acestuia se află ţigări provenite din contrabandă, autotursim pe care l-au sustras, prin acte de violenţă fizică exercitate asupra ocupanţilor acestuia. Autotursimul a fost abandonat în cursul aceleiaşi zile pe Calea Giuleşti, Sector 6, după ce membrii grupării au sustras din interiorul acestuia cele 50 de baxuri de ţigări, deţinute nelegal în autoturisim de către persoanele vătămate.

   La data de 12.02.2017, inculpatul Dumitru Oane Bogdan împreună cu inculpaţii Iova Paul zis “Ion Petrişor” şi Balcan Marian zis Marian Grasul a asigurat “paza locului” în timp ce alţi inculpaţi au pătruns, prin escaladarea gardului şi apoi prin efracţie, în locuinţa unei persoane vătămate de unde au sustras suma de 5.000 de lei, mai multe ceasuri, bijuterii din aur şi o icoană, prejudiciul cauzat fiind estimat la suma de 60.000 de lei.

   În dimineaţa zilei de 05.12.2016, inculpatul Dumitru Oane Bogdan împreună cu inculpaţii Iova Paul zis Ion Petrişor, Balcan Marian zis „Grasu”, Iova Fănel zis „Gigi”, Iova Aurel zis „Ghiniţă”, Filipescu Alexandru Ionuţ zis „Nee”, declinându-şi calitatea de poliţişti şi folosindu-se de o legitimaţie care atesta această calitate, au blocat în trafic un autoturism, cunoscând că în interiorul acestuia se află ţigări provenite din contrabandă, autotursim pe care l-au sustras, prin acte de violenţă fizică exercitate asupra ocupanţilor acestuia. Autotursimul a fost abandonat în cursul aceleiaşi zile pe Calea Giuleşti, Sector 6, după ce membrii grupării au sustras din interiorul acestuia cele 50 de baxuri de ţigări, deţinute nelegal în autoturisim de către persoanele vătămate.

   Cu referire la această ultimă infracțiune săvârșită cu participarea inculpatului Dumitru Oane Bogdan zis Bodi s-a reținut o primă acțiune de favorizare a făptuitorului comisă de către inculpatul Militaru Vasile, care, în dimineața imediat următoare sustragerii țigărilor, a aflat chiar de la inculpatul anterior menționat că acesta a participat activ la săvârșirea infracțiunii.

   Astfel, din analiza probelor administrate în cauză a rezultat că la data de 25.03.2017, în cadrul unor discuții telefonice purtate de către inculpatul Militaru Vasile cu inculpatul Dumitru Oane Bogdan, acesta din urmă îi aduce la cunoștință că, în noaptea precedentă, a participat la comiterea unei infracțiuni în dauna unei persoane  de la care a sustras 7 baxuri cu țigări, transportate în cursul aceleiași nopți la un apartament situat pe raza municipiului Bucureşti. Toate aceste convorbiri sunt purtate sub aparența furnizării, de către inculpat, a unor informații despre infracțiuni comise de persoane din anturajul său, inculpatul Dumitru Oane Bogdan acționând ca un veritabil ”colaborator” al ofițerului de poliție, în lipsa unei autorizări date în acest scop de procuror, în condițiile art. 148 C.p.p.

   În tot contextul expus, deși inculpatul Dumitru Oane Bogdan i-a comunicat textual inculpatului Militaru Vasile că a participat, alături de alte persoane, la comiterea acestei infracțiuni, furnizându-i și dovezi sub acest aspect, cel din urmă, cu încălcarea dispozițiilor art. 292 C.p. și art. 2 alin. 1 din Legea nr. 364/2004 privind organizarea și funcționarea poliției judiciare, nu a constatat săvârșirea infracțiunii, ba chiar l-a sfătuit pe inculpat să șteargă din telefonul mobil toate conversațiile pe care le-au purtat pe marginea acestui subiect, împiedicând astfel tragerea la răspundere penală a autorului faptei.

   De asemenea, la data de 29.06.2017, după ce în prezenta cauză procurorii DIICOT au procedat la destructurarea grupării infracționale organizate coordonate de către inculpatul Iova Paul zis ”Ion Petrișor” (acțiune desfășurată la data de 27.06.2017), ofițerul de poliție a discutat din nou cu inculpatul Dumitru Oane Bogdan, aflat pe teritoriul Republicii Elene la acel moment, căruia i-a adus la cunoștință despre descinderile efectuate și l-a asigurat că se va interesa despre calitatea procesuală a inculpatului în prezenta cauză. Acționând din nou ”la adăpostul” primirii de informații de la ”sursa” sa, ofițerul de poliție l-a sfătuit pe inculpat, în mod voalat, să nu revină în țară, până la momentul în care va afla, cu exactitate, stadiul urmăririi penale derulate împotriva celui din urmă, toate acțiunile sale fiind de natură să împiedice urmărirea penală a inculpatului.

   De asemenea, din verificările efectuate la nivelul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date a rezultat că, după ce în prezenta cauză organele de urmărire penală au procedat la destructurarea grupării infracționale organizate coordonate de către inculpatul Iova Paul (acțiune desfășurată la data de 27.06.2017), inculpatul Militaru Vasile a procedat periodic la verificarea, în bazele de date, a inculpatului Dumitru Oane Bogdan, motivul interogării fiind indicat drept ”dosar penal” deși, potrivit datelor furnizate de  către Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (în cadrul căreia inculpatul își desfășoară activitatea), în perioada 01.01.2017-la zi la nivelul acestei instituții nu au fost înregistrate/evidențiate lucrări penale sau delegări privindu-l pe inculpatul Dumitru Oane Bogdan.

   De asemenea, a rezultat că inculpatul Militaru Vasile, de pe contul său de utilizator, a procedat la aceste verificări la datele de 31.07.2017 (la orele 07:51:12 și 07:51:54), 23.08.2017 (ora 17:28:57) și 21.09.2017 (ora 10:31:18), cu mențiunea că, la data de 30.08.2017 a fost implementat în aceste baze de date mandatul de arestare preventivă emis în lipsă pe numele inculpatului Dumitru Oane Bogdan, cu mențiunea ”PERSOANĂ URMĂRITĂ”, aspect vizibil la momentul interogării aplicației.

   Cu ocazia perchezițiilor domiciliare, în locuința inculpatului au fost identificate un număr de 11 (unsprezece) telefoane mobile și multiple medii de stocare a datelor informatice, care au fost ridicate în vederea analizării.

   De asemenea, la momentul percheziționării biroului inculpatului au fost ridicate mai multe înscrisuri olografe și au fost sigilate unitățile de calculator despre care exista bănuiala că ar conține urme ale comiterii infracțiunilor.

   Inculpatul  Militaru Vasile a fost prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

   Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie  din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.

   Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul DIICOT.

   Acțiunea a fost desfășurată cu sprijinul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române – Brigada  Specială de Intervenție București „Vlad Țepeș”.

   Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Comentarii

comentarii