Eficienţă de sub 50% în domeniul agricol din judeţul Caraş-Severin

Judeţul Caraş-Severin nu are probleme numai cu locurile de muncă, infrastructură, educaţie şi aşa mai departe, are probleme şi în domeniul agricol, al producţiei şi al suprafeţelor cultivate.
Conform Situaţiei statistice „Suprafaţa productivă de primăvară în anul 2014 (AGR 2 A)” nu s-a cultivat aproape 40% din suprafaţa arabilă a judeţului.
Păşunile şi fâneţele judeţului sunt folosite pentru păşunatul animalelor şi producerea de fânuri naturale, dar şi aici sunt mari rezerve, dat fiind numărul tot mai mic de animale pe unitatea de suprafaţă.
Doar în zona Almăjului şi din valea Caraşului laptele de vacă mai este valorificat, în celelalte zone ale judeţului unităţile de procesare şi-au închis activitatea iar producătorii nu mai au posibilitatea să-şi valorifice producţia de lapte. Astfel că aceştia îşi vând laptele şi produsele din lapte pe piaţa liberă.
În ceea ce priveşte pomicultura existentă în judeţ, se remarcă faptul că din totalul patrimoniului pomicol mai puţin de jumătate sunt livezi pe rod. Restul sunt fie livezi în declin fie livezi tinere sau abia plantate. Dar şi cele care sunt pe rod sunt slab productive, majoritatea fiind îmbătrânite sau neîngrijite, fapt care duce la o producţie de rod diminuată. Din 10.765 ha, numai 4.875 ha reprezintă livezile pe rod, adică mai puţin de jumătate.
Vestea bună este că a crescut numărul celor care practică agricultura ecologică. Astfel că în judeţul Caraş-Severin există 1275 de producători care practică o astfel de agricultură. Majoritatea provin din comunele: Cornereva, Domaşnea, Luncaviţa, Slatina Timiş, Teregova, Prigor, zone unde în mod real se practică agricultură ecologică, nefolosindu-se pesticide în activitatea agricolă.

Comentarii

comentarii